Pretraga
Close this search box.

Predavanje o arapskoj kulturi, običajima, istoriji na Čukarici

Uokviru projekta „Ceo svet u Beogradu”, Kulturni centar „Čukarica” u saradnji sa Arapskim kulturnim centrom upriličio je četvrto predavanje o arapskoj kulturi, običajima, istoriji… Ovoga puta bilo je reči o zemljama Magreba.

Ova regija afričkog kontinenta nalazi se severno od Sahare, a zapadno od Nila iobuhvata Maroko, Alžir, Tunis, Libiju i u manjem delu Mauritaniju. Naziv potiče od arapske reči, a znači „zapadno”.

Prvobitno značenje tog naziva bilo je „zemlje zapadno od Egipta”.

Kultura Magreba vrlo je složena jer ljudi koji žive na tom području imaju i afričke i srednjoistočne korene, čulo se na predavanju. Većina Magrebljana su muslimani koji govore arapskim ili berberskim jezikom, neki su pretežno afričkog porekla.

Gost predavanja bila je Amira Bibani, prvi sekretar ambasade Tunisa, a prisustvovali su učenici čukaričkih osnovnih škola „Plavi krug”, „Miloš Crnjanski”, „LJuba Nenadović” i „Đorđe Krstić”. Đaci su imali priliku da probaju tunisku hranu i marokanski čaj. Na kraju predavanja posetiocima se obratio generalni sekretar Udruženja marokansko-srpskog prijateljstva Muhamed Harmuš.

Tagovi:

Pročitajte još: