Pretraga
Close this search box.

Požeška ulica- ulica OTVORENOG SRCA

Tokom organizacije Novogodišnjeg programa, Turističke organizacije Čukarica- Ulica otvorenog srca , biće zatvoren saobraćaj u Požeškoj ulici od ul. Kijevske do ul. Žarka Vukovića Pucara, 01.01.2023. godine od 10. do 17 sati.

 

A kako je sve počelo? Pre više od pola veka, tačnije daleke 1969. godine, glumci Ateljea 212, prvog dana Nove godine, želeli da se oprobaju u ulozi kelnera i da umesto njih budu u službi gostima. Ta zamena uloga uveseljavala je sve prisutne, i bila jednako zanimljiva i glumcima i konobarima koji su mogli da se odmore i zabave. Sve se dešavalo u legendarnoj “Srpskoj kafani” gde je šef Milo Vlahović građane, koji su izašli u dnevnu šetnju, počastio rasolom, rakijom i gibanicom. Nekoliko godina kasnije u dogovoru sa Mirom Trailović i Turističkom organizacijom Beograda ova manifestacija je prerasla u jednu trajnu vezu kulture i privrede, humanosti i zabave bez koje se danas ne može zamisliti prvi dan Nove godine u Beogradu. Od prvih dana Milu su pomagali glumci “Ateljea 212” i drugih beogradskih pozorišta, a Milo je znao da im se oduži. Kako drugačije nego onim u čemu je najbolji, ukusnim gibanicama, sjajnim vinom i još boljom rakijom. Milu su se pridružili i drugi ugostitelji, koji su prvog januara častili Beograđane od “Boke” do “Zore”. Beograđani su strpljivo čekali u redu da ih usluže poznati glumci tradicionalnim srpskim specijalitetima od kojih je kisela čorba uvek bila na vrhu liste najtraženijih.

Danas ova manifestacija predstavlja skup različitih dešavanja i uvek je humanitarnog karaktera. I dalje je to sjajna prilika za praznične novogodišnje šetnje sa porodicom, okićenim i ukrašenim beogradskim ulicama ali i vreme kada mislimo na druge, naročito na one kojima je potrebno pomoći. Manifestacija počinje novogodišnjim čestitkama i tradicionalnom šetnjom. Svetogorska ulica postaje pešačka zona i u njoj sve vrvi od dece koja su sa roditeljima došla da podrže svoje drugare koji 1. januar dočekuju u ne baš tako sjajnom raspoloženju.

I pored činjenice da je program “Ulice otvorenog srca” namenjen svim generacijama, veći njegov deo uvek je posvećen najmlađima. Beogradski umetnici svake godine za svoje sugrađane prirede pregršt muzičko-scenskih predstava. Na ulicama Beograda dobrog raspoloženja i pozitivne atmosfere ima na pretek. Žongleri, klovnovi, mađioničari, glumci, pevači trude se da zabave ali i pouče sve prisutne. Deca imaju priliku da učestvuju u mnogobrojnim kreativnim radionicama, da pogledaju zabavne pozorišne predstave, sjajne mjuzikle, da se oprobaju u novim veštinama, da slikaju, crtaju, pevaju, glume ili da slušaju bajke koje za njih čitaju omiljena glumačka imena. Duž Knez Mihajlove ulice, postavljene kao u bajci, ukrašene drvene kucice nude svima dobro poznate novogodišnje delicije. Služe se kuvano vino i rakija, kao i delikatesi od sušenog mesa, pečeno kestenje i mnogo ukusnih slatkiša za najmlađe. Svake godine manifestacija ima drugačiji slogan koji sugeriše kome je ona namenjena, kao i određene proizvode od čije prodaje novac ide u humanitarne svrhe. Nekada su to čestitke i razglednice, drugi put crveni klovnovski nosići, svaki put nešto što obraduje decu, a još više mališane koji čekaju na pomoć. S obzirom na to da je reč o novogodišnjoj manifestaciji nezaobilazan je i čuveni Deda Mraz koji ih uvek obraduje poklonima iz šarenih vreća.

Novagodina.rs

Tagovi:

Pročitajte još: