Pretraga
Close this search box.

Potpisan ugovor za rekonstrukciju i modernizaciju TO „Cerak” sa Čukarice

Директор ЈКП „Београдске електране” Вања Вукић потписао је данас у Министарству рударства и енергетике уговор са конзорцијумом фирми „Енерготехника Јужна Бачка”, „Монтпројект” и „Феромонт инжењеринг” које ће изводити радове у оквиру Пројекта реконструкције и модернизације топлане „Церак”, саопштено је из ЈКП „Београдске електране”.

Вредност ове инвестиције је 16,09 милиона евра, од чега је 11,5 милиона обезбеђено из средстава зајма Немачке развојне банке KfW, док ће остатак финансирати „Београдске електране”.

– У плану је да обимни грађевински радови буду започети током грејне сезоне 2023/24, а реализација Пројекта се очекује у октобру 2024. године. Овај пројекат је значајан јер ћемо нашим потрошачима обезбедити сигурнију и квалитетнију испоруку топлотне енергије, постројења ће бити енергетски ефикаснија и значајно ће бити смањена емисија угљен диоксида. Док трају радови, потрошачима са грејног подручја топлане „Церак” неће бити угрожено снабдевање топлотном енергијом и потрошном топлом водом – истакао је Вања Вукић.

Топлана „Церак” изграђена је 1985. године. Инсталисана снага производног постројења топлане је 232 мегавата. Тај топлотни извор поред грејања, испоручује корисницима и топлотну енергију за припрему потрошне топле воде. Пројекат ће бити реализован кроз трилатерални уговор о коришћењу средстава зајма намењених пројекту „Рехабилизације система даљинског грејања у Србији – фаза 5”.

Из ЈКП „Београдске електране” подсећају да се у оквиру финансијске сарадње између Србије и Немачке, од 2001. године успешно реализује развојни програм Републике Србије „Рехабилитација система даљинског грејања у Србији”. У основи тог програма лежи помоћ коју СР Немачка, посредством Развојне банке KfW, пружа у финансирању пројекта чији је циљ повећање енергетске ефикасности, унапређење заштите животне средине и животног стандарда грађана наше земље. До сада су реализоване четири фазе овог Програма.

ЈКП „Београдске електране” учествовале су у фазама I, II и IV Програма. У оквиру фаза I и II набављени су опрема за рехабилитацију топловода и калориметри. Ове фазе су спроведене у периоду од 2001. до 2006. године. Конзорцијум, на челу са „Енерготехника Јужна Бачка”, успешно је спровео пројекат изградње когенеративног постројења за комбиновану производњу топлотне и електричне енергије у топлани „Вождовац” који је такође финансиран средствима из зајма Немачке развојне банке KfW – фаза IV.

Tagovi:

Pročitajte još: