Pretraga
Close this search box.

Potpisan ugovor za rekonstrukciju i modernizaciju TO „Cerak” sa Čukarice

Direktor JKP „Beogradske elektrane” Vanja Vukić potpisao je danas u Ministarstvu rudarstva i energetike ugovor sa konzorcijumom firmi „Energotehnika Južna Bačka”, „Montprojekt” i „Feromont inženjering” koje će izvoditi radove u okviru Projekta rekonstrukcije i modernizacije toplane „Cerak”, saopšteno je iz JKP „Beogradske elektrane”.

Vrednost ove investicije je 16,09 miliona evra, od čega je 11,5 miliona obezbeđeno iz sredstava zajma Nemačke razvojne banke KfW, dok će ostatak finansirati „Beogradske elektrane”.

– U planu je da obimni građevinski radovi budu započeti tokom grejne sezone 2023/24, a realizacija Projekta se očekuje u oktobru 2024. godine. Ovaj projekat je značajan jer ćemo našim potrošačima obezbediti sigurniju i kvalitetniju isporuku toplotne energije, postrojenja će biti energetski efikasnija i značajno će biti smanjena emisija ugljen dioksida. Dok traju radovi, potrošačima sa grejnog područja toplane „Cerak” neće biti ugroženo snabdevanje toplotnom energijom i potrošnom toplom vodom – istakao je Vanja Vukić.

Toplana „Cerak” izgrađena je 1985. godine. Instalisana snaga proizvodnog postrojenja toplane je 232 megavata. Taj toplotni izvor pored grejanja, isporučuje korisnicima i toplotnu energiju za pripremu potrošne tople vode. Projekat će biti realizovan kroz trilateralni ugovor o korišćenju sredstava zajma namenjenih projektu „Rehabilizacije sistema daljinskog grejanja u Srbiji – faza 5”.

Iz JKP „Beogradske elektrane” podsećaju da se u okviru finansijske saradnje između Srbije i Nemačke, od 2001. godine uspešno realizuje razvojni program Republike Srbije „Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji”. U osnovi tog programa leži pomoć koju SR Nemačka, posredstvom Razvojne banke KfW, pruža u finansiranju projekta čiji je cilj povećanje energetske efikasnosti, unapređenje zaštite životne sredine i životnog standarda građana naše zemlje. Do sada su realizovane četiri faze ovog Programa.

JKP „Beogradske elektrane” učestvovale su u fazama I, II i IV Programa. U okviru faza I i II nabavljeni su oprema za rehabilitaciju toplovoda i kalorimetri. Ove faze su sprovedene u periodu od 2001. do 2006. godine. Konzorcijum, na čelu sa „Energotehnika Južna Bačka”, uspešno je sproveo projekat izgradnje kogenerativnog postrojenja za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije u toplani „Voždovac” koji je takođe finansiran sredstvima iz zajma Nemačke razvojne banke KfW – faza IV.

Tagovi:

Pročitajte još: