Pretraga
Close this search box.

Potpisan ugovor za rekonstrukciju i modernizaciju TO „Cerak“ na Čukarici

Predstavnici JKP „Beogradske elektrane“ i konzorcijuma firmi „Energotehnika Južna Bačka”, „Montprojekt” i „Feromont inženjering” potpisali u Ministarstvu rudarstva i energetike izvođački ugovor kojim se omogućava početak rehabilitacije i modernizacije sistema toplane Cerak u Beogradu.

Vrednost ove investicije je 16,09 miliona evra, od čega je 11,5 miliona obezbeđeno iz sredstava zajma Nemačke razvojne banke KfW, dok će ostatak finansirati „Beogradske elektrane”.

Toplana „Cerak” izgrađena je 1985. godine. Instalisana snaga proizvodnog postrojenja toplane je 232 megavata. Taj toplotni izvor, pored grejanja, isporučuje korisnicima i toplotnu energiju za pripremu potrošne tople vode. Projekat će biti realizovan kroz trilateralni ugovor o korišćenju sredstava zajma namenjenih projektu „Rehabilitacije sistema daljinskog grejanja u Srbiji – faza 5”.

„U planu je da obimni građevinski radovi budu započeti tokom grejne sezone 2023/24, a realizacija projekta se očekuje u oktobru 2024. godine. Ovaj projekat je značajan jer ćemo našim potrošačima obezbediti sigurniju i kvalitetniju isporuku toplotne energije, postrojenja će biti energetski efikasnija i značajno će biti smanjena emisija ugljen-dioksida. Dok traju radovi, potrošačima sa grejnog područja toplane „Cerak” neće biti ugroženo snabdevanje toplotnom energijom i potrošnom toplom vodom“, istakao je direktor JKP „Beogradske elektrane“ Vanja Vukić.

Tagovi:

Pročitajte još: