Pretraga
Close this search box.

Počele radionice za čukaričke privrednike „E-faktura u praksi“

Sa željom da pomogne privrednicima sa teritorije svoje opštine u primeni Zakona o elektronskom fakturisanju, Gradska opština Čukarica organizuje radionice pod nazivom „E-faktura u praksi“. Radionice posvećene odgovorima na najčešća pitanja i problemima sa kojima se susreću privredni subjekti javnog i privatnog sektora u vezi funkcionisanja sistema E-faktura počele su danas.

Radionice je posetio predsednik Gradske opštine Čukarica Srđan Kolarić koji je podsetio da su od 1. januara 2023. godine svi pravni subjekti dužni da izdaju, čuvaju i primaju fakture kroz sistem e-faktura, te je ovakav vid obuke Opština organizovala sa namerom da im pomogne.

“Novi sistem dostave i prijema faktura doneće mnoga olakšanja, ali će u periodu prelaska na nov način rada biti potrebno i da se privrednici podsete nekih važećih pravila i svoje interne procese u firmama prilagode novim zahtevima, a ovaj trening je namenjen da im upravo u tome pomogne”, istakao je Srđan Kolarić.

Cilj radionica je da se privrednici obuče za samostalan rad na sistemu elektronskih faktura i da im se da širi pogled na ceo sistem kako bi bili u mogućnosti da na adekvatan način razumeju vezu sistema elektronskih faktura sa drugim zakonskim obavezama (npr. PDV) i spremno primene propise.

U prvom delu teme radionica biće posvećene obavezi izdavanja i prijema E-faktura, plaćanju po predračunima i zatvaranju transakcija, elektronskoj faktura i fiskalizaciji, kako do E-računa nakon izdatog fiskalnog računa, evidenciji PDV-a u sistemu E-faktura, kao i sistemu E-faktura i CRF (Centralni registar faktura).

U drugom delu privrednike očekuje praktičan rad u sistemu E-faktura i u sistemu eSUF (Sistem za upravljanje fakturama), dok je treći deo posvećen normativnom uređenju rada sa fakturama kod subjekata javnog sektora – interna akta i procedure.

U pitanju je interaktivni metod rada sa audio-vizuelnim prezentacijama i monitoringom 1/1.

Tagovi:

Pročitajte još: