Pretraga
Close this search box.

Pešačko-biciklistički most povezaće Novi Beograd i Čukaricu, zajedno sa zoološkim vrtom ova prirodna sredina biće pravi biser grada

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da će izgradnja pešačko-biciklističkog mosta, koji će spojiti Novi Beograd od Bloka 70 do Ade Ciganlije, početi na proleće naredne godine, te da će za taj posao biti potrebno oko 12 meseci.

– Tema pešačko-biciklističkog mosta bila je godinama unazad aktuelna i nikada se nije uradilo više od reči ili manje-više ideje. Pre nekoliko dana potpisali smo protokol o finansiranju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, a vrednost projekta je između 15 i 17 miliona evra. Pešačko-biciklistički most povezaće Novi Beograd sa Adom Ciganlijom i omogućiće svim građanima ovog dela grada, ali i drugima da peške ili biciklom pređu na biser grada sa druge strane – istakao je Šapić.

Prema njegovim rečima, trebalo bi da taj most spoji ne samo Novi Beograd sa Adom Ciganlijom već i da pruži mogućnost građanima ovog dela grada da dođu i do novog zoološkog vrta, koji će biti izmešten iz centra grada i lociran na Adi Ciganliji.

– U narednom periodu preostaje nam da rešimo pitanje 400 – 500 porodica koje žive na tom prostoru. Ne želimo da oni ostanu bez krova nad glavom, tako da ćemo pokušati svima da pomognemo, ali i oni moraju da budu svesni da tamo žive bez ikakvog prava, jer je Ada Ciganlija zaštićena zona. Kako to budemo rešavali, paralelno ćemo završavati i projekat zoo-vrta. U poduhvatu premeštanja zoološkog vrta nemamo iskustva, ali ćemo angažovati ljude iz Evrope i sveta koji u tome imaju iskustva – pojasnio je Šapić.

On je rekao da je realno da izgradnja pešačko-biciklističkog mosta započne u toku sledeće godine i da se završi za 12 meseci.

– To je lagan most, nije za vozila već samo za pešake i bicikliste. Očekujemo da će on uveliko biti gotov kada se bude krenulo sa radovima na Adi Ciganliji. Kad prebacimo zoo-vrt,  to će biti pravi biser grada Beograda. Nema grada u Evropi koji tako blizu centra ima zoološki vrt, a koji je tako uvučen u prirodnu sredinu. Tada ćemo dobiti i priliku da Kalemegdansku tvrđavu konačno stavimo pod zaštitu Uneska, te da ona bude zaštićeno kulturno-istorijsko dobro. Za ovaj most nećemo povlačiti nova sredstva, jer smo uspeli da prebacimo sredstva koja su bila opredeljena za druge projekte, a koji nisu uspeli da se realizuju. Banka nam je izašla u susret i na tome sam im zahvalan – zaključio je Šapić.

Tagovi:

Pročitajte još: