Pretraga
Close this search box.

Održana tribina posvećena ekonomskom osnaživanju žena koje su pretrpele nasilje na Čukarici

Obeležavajući „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ Gradska opština Čukarica i Savet za rodnu ravnopravnost do 10. decembra organizuju niz akktivnosti posvećenih prevenciji svih oblika nasilja.

Prva tribina, pod nazivom “Dan borbe protiv nasilja nad ženama i besplatna pravna pomoć“, održana je danas u sali opštine Čukarica uz učešće žena koje su pretrpele nasilje, predsednika i članova Lokalnog saveta za rodnu ravnopravnost, Gradske opštine Čukarica, predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Crvenog krsta Čukarica, Centra za socijalni rad , Nacionalne službe za zapošljavanje i pravnika koji pružaju besplatnu pravnu pomoć.

Tribinu je otvorila članica Veća i predsednica Lokalnog saveta za rodnu ravnopravnost Stana Lukić, koja je posebno izrazila zahvalnost prisutnim ženama koje su kao žrtve nasilja prenele svoje traumatično iskustvo, kao i članicama udruženja i predstavnicima institucija, koji su pružili poddršku zajedničkoj borbi u sprečavanju nasilja nad ženama. „ Želim da se zahvalim ženama koje su skupile hrabrost i sa nama podelile svoje teško životno iskustvo, a sa željom da pomognu drugima da nasilje ne tolerišu i ne trpe , rkla je Stana Lukić“, članica Veća.

Tribini su prisustvovali i pomoćnik predsednika Jovica Gostojić i članovi Veća Nikola Đukanović Miroslav Todorović i Miljan Ćeranić .

Na prošlom, nedavno održanom skupu, , žene koje su pretrpele nasilje ispričale su svoja potresna iskustva, a današnja tribina je bila prilika da iznesu kako su uspele da nastave život dalje. Za većinu njih je ključno bilo ekonomsko osnaživanje i samostalnost, zbog čega je i današnja tribina bila posvećena ovoj temi.

Predstavnci institucija istakli su, na koji način ugroženi mogu da prijave nasilje, traže pravnu i svaku drugu vrstu zaštite, kao i kako da se najbrže ekonomski osnaže i osamostale.

Predsatvnici Centra za socijalni rad –odeljenje Čukarica upoznali su prisutne sa pomoći koju žene mogu da dobiju kao žrtve nasilja i izneli podatke o broju slučajeva nasilja koje nas okružuje .

Na tribini se prisutnima obratila i koordinatorka za rodnu ravnopravnost u GO Čukarica i sekretarka Lokalnog saveta Nada Jelić, a o besplatnoj pravnoj pomoći i savetima koje mogu dobiti u opštini Čukarica govorila je pravnica Božica Vukadinović Cvetković.

O trgovini ljudima i prepoznavanju ovakvog vida nasilja govorio je Đorđe Puzović volonter Crvenog krsta, dok je Sanida Klarić iz Udruženja „Bio idea sapuni“ informisala o socijalnom preduzezetništvu i ekonomskom osnaživanju.

Kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ se nastavlja i radionicom na kojoj će sve zainteresovane žene i muškarci imati prilliku da nauče i osnovne tehnike samoodbrane, kao vidove zaštite protiv nasilnika, a biće održana i tribina posvećena prevenciji vršnjačkog nasilja, posebno fizičkog, verbalnog i sajber nasilja među mladima.

Tagovi:

Pročitajte još: