Pretraga
Close this search box.

Održana peta čukarička gulašijada “Gljivarska trpeza”

Jedinstvena gastronomska, turistička, kulturna i zabavna manifestacija pod nazivom “Gljivarska trpeza” održana je na najlepšem beogradskom izletištu Adi Ciganliji, koja je ujedno pravo bogatstvo biljnog sveta i mesto gde je utvrđeno više od 250 vrsta gljiva. Petu po redu Čukaričku gulašijadu organizovala je Turistička organizacija Čukarica, u saradnji sa Mikološko-gljivarskim savezom Srbije, a pod pokroviteljstvom Gradske opštine Čukarica

Ovogodišnju manifestaciju otvorio je pomoćnik predsednika Gradske opštine Čukarica Petar Mandić.

„Dobro došli na još jednu čukaričku „Gljivarsku trpezu“, manifestaciju koja se održava već peti put na Adi Ciganliji koja je ujedno, što mnogi od nas nisu ni znali, prava riznica gljiva. Za gljive je najvažnije da tačno znamo koje su vrste jestive, te smo na manifestaciju pozvali stručne ljude iz mikoloških društava iz Srbije, a ove godine sa nama su i mikolozi iz „Evropskog grada gljiva“ iz mesta Grevena u Grčkoj, kao i mikolozi iz Atine, Janjine i Florine, ali i iz Severne Makedonije, Čilea i Argentine. Drago nam je da iz godine u godinu ova manifestacija okuplja sve veći broj učesnika i posetilaca i verujemo da će tako biti i dalje, te da će se ovaj turističko-gastronomski događaj razvijati kao jedan od omiljenih u ponudi našeg grada“, rekao je Petar Mandić poželevši učesnicima mnogo sreće u takmičenju, a posetiocima uživanje u dobroj atmosferi i izvrsnim ukusima.

Manifestaciju su posetili predsednik Gradske opštine Čukarica Srđan Kolarić i pomoćnik predsednika Jovica Gostojić.

Tokom manifestacije posetioci su mogli da vide razne vrste gljiva, kao i proizvode od njih, izložbene eksponate, umetničke radove na temu gljiva, kao i da probaju gljivarski gulaš, takozvni “gljivaš”, i druge gljivarske delikatese. Priređena je i zajednička izložba za koju je bio zadužen Mikološko-gljivarski savez Srbije.

Uz bogat kulturno-umetnički program, pored izložbe gljiva i edukacije o raznim vrstama gljiva, organizovano je i takmičenje u pripremi jela od gljiva. Takmičenje se odvijalo u četiri kategorije: čorbasta jela, gulaš od gljiva, pleh roštilj i slatko, a za pobednike obezbeđene su vredne nagrade.

Od ukupno 21 gljivarskog društva i dva nezavisna učesnika, sveukupni pobednik pete “Gljivarske trpeze” je GD „Bukovača“ iz Ćićevca, koje je bilo pobednik u dve od četiri kategorije, a imalo je i jedno osvojeno drugo mesto.

Prirodno stanište „Gljive Ade Ciganlije“ je jedino zaštićeno stanište gljive „srebrna zvezdača“ u Srbiji, koja je ugrožena i strogo zaštićena vrsta.

Tagovi:

Pročitajte još: