OBOREN GINISOV REKORD: Najveći plutajući objekat od plastičnih boca „usidren“ na čukaričkom jezeru

NA SAVSKOM jezeru nalazi se najveći plutajući objekat na svetu napravljen od plastičnih flaša, čime je oboren dosadašnji Ginisov rekord.

Sudija Ginisove knjige rekorda Pravin Patel utvrdio je da objekat, nalik na pontonski most, sadrži 57.288 plastičnih boca i prostire se celom širinom Savskog jezera, što iznosi oko 250 metara.

Prema rečima Patela, nisu bitne samo brojke, već se moraju poštovati stroga pravila o tome šta je tačno rekord.

Važno je da je objekat načinjen isključivo od plastičnih boca i da struktura objekta bude bez vidljivih šupljina, u šta smo se jutros i uverili – naveo je on. – Takođe, mora biti načinjen od boca koje se mogu kupiti u slobodnoj prodaji ili koje su reciklirane.

„Most“ je napravljen u znak završetka ekološke kampanje „Plus za planetu – promena počinje od tebe“, započete još 16. juna, Svetskog dana ponovne upotrebe plastične ambalaže. Cilj je da se šira zajedinca osvesti o neophodnosti upravljanja plastičnom ambalažom, da pozitivan uticaj na planetu počne sa svakim od nas.

Pre Beograda, Ginisov rekord za najviše plastičnih boca od kojih je sastavljen neki objekat iznosio je 43.296 flaša i postavljen je 2014. godine u Italiji.

Tagovi:

Pročitajte još: