Pretraga
Close this search box.

Obeležena 95. godišnjica od smrti dr Arčibalda Rajsa na Čukarici

Povodom obeležavanja 95. godišnjice od smrti dr Rudolfa Arčibalda Rajsa, položeni su venci na spomenik u Topčiderskom parku i odata počast velikom dobrotvoru srpskog naroda. Državnu cermoniju predvodio je državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, a u ime Gradske opštine Čukarica prisustvovali su i vence položili zamenik predsednika Petar Mandić i članica Veća Jelena Milosavljević. Vence su položile i delegacijMinistarstva unutrašnjih poslova,  Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Ambasade Švajcarske Konfederacije, Kriminalističko–policijskog univerziteta, potomci i udruženja opredeljena za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i građani.  Organizator ceremonije je Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

 Obraćajući se prisutnima, državni sekretar Ministarstva za rad,zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić je rekao da sa velikom zahvalnošću čuvamo sećanje na našeg velikog dobrotvora i njegovu ljubav prema našoj zemlji i narodu.

Čovek velikog, plemenitog srca, lekar, ugledni kriminolog svetskog glasa, u Srbiju je došao 1914. na poziv srpske vlade, da istraži zločine Austro-Mađara, Nemaca i Bugara, nad civilnim stanovništvom, a nepristrasnim izveštajima o nezapamćenim zločinima austro-ugarske vojske u Srbiji, koje je poslao, pomogao je da svet sazna istinu o prilikama u Srbiji. Zavolevši neizmerno srpski narod i vojnike oslobodioce, vođen humanošću, željom za istinom i pravdom dr Arčibald Rajs se pridružio srpskoj vojci preživevši golgotu prelaza preko Albanije.

Smatrajući je svojom drugom domovinom, posle Švajcarske, dr Arčibald Rajs se posle rata nastanio u Srbiji gde je živeo do smrti 8. avgusta 1929. Sahranjen je na Topčiderskom groblju, a odakle je njegovo plemenito srce, po njegovoj želji, preneto u urnu na Kajmakčalan.

Kao i svake godine, u organizaciji Saveza potomaka ratnika 1912-1920, povodom obeležavanja godišnjice od smrti dr Arčibalda Rajsa, na Topčiderskom groblju održan je pomen i položeno cveće na spomen obeležje.

Vence su položile delegacija opštine Čukarica na čelu sa zamenikom predsednika Petrom Mandićem i članicom Veća Jelenom Milosavljević. Venac je položio državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, kao i delegacije organizatora Dana sećanja, Udruženja potomaka solunskih ratnika „Dr Arčibald Rajs“, Saveza potomaka ratnika 1912-1920. godine i drugih boračkih udruženja.

Tagovi:

Pročitajte još: