Pretraga
Close this search box.

Obeležen praznik posvećen Tetka Bibiji na Čukarici

Učast zaštitnice porodice i dece Tetka Bibije, Romi u Žarkovu tradicionalno obeležavaju ovaj praznik kao svoju slavu, četiri nedelje posle Poklada. Svake godine, obredu sečenja slavskog kolača i paljenju sveća u Šavničkoj ulici, uz sveštenstvo crkve u Žarkovu, prisustvuje veliki broj žitelja, romskih porodica, posebno mališana, a slavu čestitaju i predstavnici opštine i brojni gosti.

Obeležavanju praznika, u ime Gradske opštine Čukarica, prisustvovali su članica Veća Stana Lukić i načelnik Uprave GO Čukarica Filip Stojkanović i poželeli kolačaru Danijelu Petroviću srećnu slavu.

Prenoseći čestitke predsednika opštine Srđana Kolarića, Stana Lukić je istakla da joj je izuzetno zadovoljstvo da je u prilici da prisustvuje i da joj je drago da opština sa romskim udruženjima i stanovništvom ima dugogodišnju lepu saradnju i gaji poštovanje ka očuvanju tradicije i kulture Roma, čiji je Tetka Bibija deo.

Čestitke je domaćinima i svim prisutnim uputio i načelnik Uprave Filip Stojkanović, istakavši da mu je drago da se ovaj praznik posvećen zaštitnici dece proslavlja u krugu najmlađih, te da je opština u prilici da, tim povodom, obraduje mališane slatkim paketima. Paketiće, poklon opštine, dobilo je 150 mališana, a za njih je, nakon dodele, organizovan i praznični program, dečije muzičko druženje, oslikavanje i animacija.

Obeležavanju slave Tetka Bibije prisustvovala je i koordinator za pitanja nacionalnih manjina Metija Kadrijević, a čast da naredne godine bude kolačar dobio je Dejan Jovanović.

Tagovi:

Pročitajte još: