Pretraga
Close this search box.

Obeležen Međunarodni dan Roma na Čukarici

Povodom obeležavanja 8. aprila, Međunarodnog dana Roma, Gradska opština Čukarica je organizovala okrugli sto na temu „Decenija rada na unapređenju položaja Roma“. Pored predstavnika opštine, u okruglom stolu su učestvovali predstavnici Centra za socijalni rad, Nacionalne službe za zapošljavanje, Doma zdravlja „Dr Simo Milošević“, Škole za osnovno obrazovanje odraslih „Đuro Salaj“, pedagoški asistenti i predstavnici urdruženja Roma sa Čukarice.

Prisutne je pozdravio predsednik Gradske opštine Čukarica Srđan Kolarić, koji je istakao da se zahvaljujući dobroj umreženosti institucija mnogo uradilo na poboljšanju položaja Roma u prethodnih deset godina, ali da uvek može više.

Implementacijom Lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja Roma došlo se do boljih rezultata na osnaživanju obrazovne i kulturne slike Roma, većem obuhvatu dece u vrtićima, kao i podizanju kulturne svesti. I dalje postoji veliki broj problema u nehijeginskin naseljima, ali ćemo nastaviti zajedno sa ostalim institucijama da radimo na rešavanju istih“, istakao je predsednik Kolarić.

Pozdravivši prisutne, članica Opštinskog veća Stana Lukić je podsetila učesnike okruglog stola na istoriju obeležavanja Međunarodnog dana Roma, dana kada se sećamo njihove tradicije, kulture, ali i problema sa kojima se suočavaju. Stana Lukić je istakla da je još 2018. godine formiran Mobilni tim za inkluziju Roma u okviru projekta „Tehnička pomoć za unapređenje životnih i stambenih uslova romske populacije u neformalnim naseljima“, koji je sa nesmanjenim intenzitetom nastavio da radi, a u čijem su sastavu koordinator za romska pitanja, zdravstveni medijator, pedagoški asistent, predstavnik Centara za socijalni rad i savetnik za zapošljavanje NSZ. Mobilni tim realizuje redovne posete romskim naseljima u cilju informisanja o pravima koja je moguće ostvariti pred nadležnim institucijma, ispituje potrebe romske zajednice u opštini, sarađuje i kordinira aktivnosti sa drugim organimai bavi se očuvanjem zdravlja u nehigijenskim naseljima.

Tagovi:

Pročitajte još: