Pretraga
Close this search box.

Obeležen međunarodni dan osoba sa invaliditetom na Čukarici

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, koji se u celom svetu obeležava 3. decembra, Gradska opština Čukarica priredila je izložbu rukotvorina i radova dece i mladih, učenika Osnovne škole „Miloje Pavlović“, ŠOSO sa domom „Sveti Sava“ – Umka i Ustanove za decu i mlade „Sremčica“ i Udruženja za zaštitu osoba sa posebnim potrebama „Putokaz“.

Naši sugrađani su danas imali priliku da dolaskom u opštinu pogledaju izložbu radova koje su pravili korisnici uz podršku radnih instruktora.

Pored izložbe, na kojoj su deca prikazala izuzetnu kreativnost i veštinu, manifestacija je upotpunjena i druženjem u sali opštine na kojem su svoj recitatorski program izveli maldi iz udruženja „Putokaz“, a predstavu pod nazivom „Drugarstvo“ pripremila su deca iz Ustanove za decu i mlade „Sremčica“. U programu su učestvovali i mladi iz Društva za dečiju i cerebralnu paralizu sa Čukarice.

Tom prilikom, sve prisutne pozdravila je Stana Lukić, članica Opštinskog veća, koja je rekla da je na zajedničko zadovoljstvo ovo druženje preraslo u tradiciju i da je opština uvek tu da podrži rad i aktivnosti udruženja i škola za decu i lica sa invaliditetom, kao i da utiče na uklanjanje svih barijera i pomogne njihovo aktivno učešće u svakodnevnom životu i radu.

„Tu smo da čujemo koje su vaše potrebe, da reagujemo i pomognemo, da vam svakodnevni život učinimo lakšim i svaku inicijativu i akciju koju želite da sprovedete podržimo i pomognemo“, rekla je Stana Lukić dodajući da je veoma važno da licima sa invaliditetom omogućimo okruženje koje će olakšati njihovu inkluziju u svakodnevne životne aktivnosti.

Druženju su prisustvovali i koordinatorka Saveta za rodnu ravnopravnost Nada Jelić, sekretar Crvenog krsta Čukarica Zvezdan Bradić i članovi Tekvondo kluba „Lola“ za osobe sa invaliditetom.

Prema podacima, danas u svetu 15 odsto svetske populacije ima neki oblik invaliditeta. Današnji dan posvećen je svima koji imaju ulogu u rešavanju diskriminacije, marginalizacije i isključenja i svim problemima sa kojima se suočavaju ljudi koji žive sa invaliditetom.

Današnja manifestacija, održana je u organizaciji Saveta za rodnu ravnopravnost opštine Čukarica, a u sklopu akcije „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.

Tagovi:

Pročitajte još: