Pretraga
Close this search box.

Obeležavanje „Dečje nedelje“ na Čukarici

Povodom tradicionalne manifestacije „Dečja nedelja“, u Galeriji 73 danas je otvorena izložba dečjih likovnih radova pod nazivom „Vidite šta smo videli“. Organizator izložbe je Predškolska ustanova Čukarica, uz podršku Gradske opštine Čukarica i Kulturne ustanove Galerija73. Svi posetoci će u narednim danima imati priliku da uživaju u radovima mališana iz dvadesettri čukarička vrtića.

Izložbu su otvorili predškolci zajedno sa direktorkom Predškolske ustanove Čukarica Biljanom Gajić, dok su svečanom otvaranju prisustvovali predsednik Gradske opštine Čukarica Srđan Kolarić, članica Opštinskog veća Stana Lukić i direktorka Galerije `73 Mirela Pudar.

„Ovo je prilika kada Predškolska ustanova Čukarica, u saradnji sa Galerijom `73, a uz podršku Gradske opštine Čukarica, prikazuje primere dobre prakse i uspešne saradnje institucija. Prioritet u radu Predškolske ustanove je podsticanje zdrave sredine koja je bezbedna i stimulativna za rast i razvoj dece“, istakla je direktorka PU Čukarica Biljana Gajić dodajući da je cilj da se deci omogući da budu što kreativnija i da ih podržimo u tome.

Socijalne radnice PU Čukarica Milica Marković i Svetlana Lakušić, koje su inicijatori ove izložbe, poručile su da je cilj izložbe da se prikaže moć deteta da stvara i da menja svet na bolje, kao i da zaista bude faktor sopstvenog razvoja.

U programu su učestvovali mališani vrtića „Roda“ i učenik Muzičke škole „Vatroslav Lisinski“ Novak Stanković.

Ideja izložbe je da se osvetle i učine vidljivim deca predškolskog uzrasta i to preko njihovog autentičnog likovnog stvaralaštva, kao jednim od važnih vidova komunikacije sa odraslima. Iako nam možda ponekad deluju kao pasivni posmatrači, deca su aktivni članovi i učesnici procesa društvene zajednice u kojoj sa svojim porodicama žive i nosici su i sopstvenog i društvenog razvoja i potrebno je da ih kao takve bolje vidimo u našem okruženju. S obzirom da likovni izraz prethodi pisanom izrazu, deca nama odraslima preko svojih crteža izražavaju svoja osećanja, razmišljanja, utiske o svetu.

Tokom trajanja „Dečje nedelje“, u subotu, 8. oktobra, sa početkom u 11 časova biće organizovana likovna radionica za decu predškolskog urasta.

Izložba radova će trajati do 14. oktobra.

Tagovi:

Pročitajte još: