Pretraga
Close this search box.

Obeležavanje 220 godina od Prve ustaničke Skupštine na Čukarici

Povodom hramovne slave i obeležavanja 220 godina od Prve ustaničke Skupštine u Ostružnici, u sredu, 22. maja Hram Prenosa moštiju Svetog oca Nikolaja i Gradska opština Čukarica organizuju manifestaciju pod nazivom „Stazama ustanika“.

Manifestacija će početi svetom arhijerejskom liturgijom u 9.00 časova u Hramu Prenosa moštiju Svetog oca Nikolaja u Ostružnici.

Na sabranju u ostružničkoj porti okupljeni će se prisetiti značaja koji je ovaj svetitelj imao, a u njegovu slavu i povodom obeležavanja 220 godina od Prve narodne skupštine koja je održana u Ostružnici, sa početkom u 18.00 časova biće priređen bogat kulturno-umetnički program.

U programu učestvuju:

-Hor Hrama Prenosa moštiju Svetog oca Nikolaja

-Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“

-KUD „Milorad Pantić“ iz Ostružnice

-Melod i pojac Hadži Nikola Mijović

-Glumci Ivan Vučković i Aleksandar Dunjić

-OŠ „Karađorđe“ iz Ostružnice

-Vokalni solisti lena Marković i Olivera Lukić

Crkva Svetog Nikole u Ostružnici, podignuta između 1831. i 1833. godine kao zadužbina kneza Miloša Obrenovića, zaštićeno je kulturno dobro. Sagrađena je u centru naselja u kome je održana Prva narodna skupština za vreme Prvog srpskog ustanka, koju je krajem aprila/početkom maja 1804. godine sazvao Karađorđe. Na njoj su se okupili svi narodni prvaci za vreme Prvog srpskog ustanka na čelu sa Karađorđem, Stanojem Glavašom, Vasom Čarapićem, protom Matejom Nenadovićem i drugim istaknutim srpskim junacima. Srpski ustanici su na Ostružničkoj skupštini usaglasili zahteve za oslobođenje Srbije koji su postali ciljevi Prvog srpskog ustanka na čelu s voždom Karađorđem. Iz tih razloga, u istoriji Srbije Ostružnica se veže za početak parlamentarizma, a 1805. godine je otvorena i prva škola u tadašnjoj Srbiji, koja danas nosi naziv OŠ „Karađorđe“.

Tagovi:

Pročitajte još: