Pretraga
Close this search box.

OBAVEŠTENJE ZA ČUKARIČANE: DECA DO 14. GODINE MORAJU DA PRIME OVIH 9 OBAVEZNIH VAKCINA

Aktuelni kalendar vakcinacije propisuje da deca do 14. godine moraju da prime devet različitih vakcina. I dok neke poput MMR-a imaju trajno dejstvo, kod nekih imunitet vremenom opada. Koliko dugo dete treba da bude zdravo pre nego što se vakciniše i može li da se upiše u vrtić ili školu ako nije primilo sve predviđene vakcine?

Na pedijatriji Doma zdravlja Čukarica nema gužve za vakcinisanje dece, jer se zakazuje. Kalendar vakcinacije nije se menjao dve decenije, do prošle godine, kada su uvedene dve izmene.

Smanjen je broj vakcina protiv pneumokoka, znači sa tri doze u prvoj godini života smanjeno je na dve doze, i takođe se menjalo kod školske dece – u sedmom razredu izbačena je oralna polio vakcina koja se davala kao redovna revakcina – kaže pedijatar dr Marija Kostić Vučićević.

Aktuelni kalendar vakcinacije propisuje da deca do 14. godine moraju da prime devet različitih vakcina. Osim njih, lekari preporučuju i vakcinu protiv gripa i HPV.

Vakcine kvalitetnije

Vakcine su manje-više iste, ali se najčešće menjao broj doza koje dete prima. U Srbiju je 1978. godine stigla MM vakcina, protiv morbila i zaušaka, a postaje obavezna 1981. i od tada je sva deca primaju – do 1993. jednu dozu, a od tada dve jer počinje da se koristi MMR vakcina, koja štiti od morbila, rubeola i zaušaka.

 

OBAVEZNE VAKCINE

  1. Protiv tuberkuloze – BSG
  2. Protiv hepatitisa B – Hep B
  3. Protiv dečije paralize – OPV
  4. Protiv difterije
  5. Protiv tetanusa
  6. Protiv velikog kašlja
  7. Protiv oboljenja izazvanih hemofilusom influence tipa B – Hib
  8. Protiv oboljenja izazvanih streptokokusom pneumonije – PCV
  9. Protiv malih boginja, zaušaka i rubele – MMR

 

Druga doza se u početku davala kada dete napuni 12 godina, ali je ustanovljeno da se virus najbrže širi u školama, pa se od 2006. godine revakcinacija obavlja pred polazak u školu.

Ranije su vakcine bile lošijeg kvaliteta, pa su neželjeni efekti bili češći: otok na mestu uboda ili bol. I sada se to ponekad desi, ali retko. Savremene vakcine su delotvornije nego pre pedesetak godina.

Koliko koja štiti

Imunitet protiv nekih bolesti vremenom može da oslabi, što znači da nemaju sve vakcine trajno dejstvo.

Vakcine protiv velikog kašlja i tetanusa štite oko 10 godina. MMR najčešće ima trajno dejstvo. Vakcina protiv hepatitisa štiti nas dvadesetak godina, ostale od 10 do 15, osim vakcine protiv pneumokoka koja traje pet godina.

Često se roditelji o tome raspituju na internetu i mnoge informacije kod njih izazivaju nedoumice.

– Naravno roditelji su zabrinuti da li su vakcine bezbedne, da li imaju neka neželjena dejstva, ali u suštini to su sve bezbedne vakcine i nema neželjenih dejstava osim onih lokalnih kao što su bol na mestu uboda ili crvenilo – objašnjava pedijatar Marija Kostić Vučićević.

Tagovi:

Pročitajte još: