Pretraga
Close this search box.

NOVI TRAFOI NA ČUKARICI Podrška Vlade Srbije i EU za modernizaciju mreže

Cilj je da svi korisnici imaju sigurnije snabdevanje električnom energijom i da se gubici na mreži svedu na minimum.

Elektrodistribucija Srbije dobila je 723 nova transformatora najmodernijeg tipa koja će iskoristiti za unapređenje distributivne mreže na teritoriji cele Srbije. Sredstva za zamenu transformatora obezbedila je Vlada Srbije iz fondova EU u okviru Projekta mera za ublažavanje posledica energetske krize.

Za Distributivno područje Beograd predviđena su 163 transformatora, od čega je ogranku ED Banovo brdo pripalo 30 transformatora.

– Posao je završen efikasno i na vreme. Zahvaljujući dobroj organizaciji i predanom radu zaposlenih u službi za održavanje elektroenergetskih objekata, zamenjeno je 30 transformatora. To su uljni transformatori, snage 630 kVA i 1.000 kVA, zavisno od tipa trafostanica. Uglavnom se ugrađuju trafoi istog naponskog nivoa kao prethodni, ali, kada situacija to zahteva, zbog povećanog broja korisnika, instaliraju se trafoi veće snage. Zamenom trafoa povećava se efikasnost trafostanica, smanjuju se gubici na mreži, odnosno oni su svedeni na minimum. Postigli smo cilj da svi korisnici na području koje pokrivamo imaju sigurnije snabdevanje električnom energijom – rekao je Zoran Timotijević, direktor Ogranka Banovo brdo.

Transformatori su zamenjeni po prioritetu tako da je na Čukarici postavljeno 15 novih transformatora.

– To su bili preventivni remonti, jer su stari transformatori funkcionisali, ali smo zamenom povećali efikasnost, a time dolazi do smanjenja gubitaka na mreži. U trafo sekciji imamo relativno mali broj zaposlenih, ali kolege su se maksimalno angažovale, pa se dešavalo da u jednom danu, zamene, čak dva transformatora.- dodaje Timotijević.

Tagovi:

Pročitajte još: