Pretraga
Close this search box.

NOVA PRAVILA O VOŽNJI ELEKTRIČNIH TROTINETA Čukaričani OPREZ kazne zatvora do 15 dana

Uvodi se niz novih pravila za upravljanje električnim trotinetima, među kojima su ograničenja brzine, ali i nošenje obavezne opreme.

Izmenama Zakonana o bezbednosti saobraćaja donete su i bitne izmene povodom upotrebe i vožnje električnih trotineta, što do sada nije bilo definisano.

Prema novom zakonu, električni trotineti neće moći da se voze pešačkim delom trotoara, već biciklističkim stazama i biciklističkim trakama, a ako njih nema, onda kolovozom.

Vozači električnih trotineta u Srbiji neće smeti da nose slušalice u ušima dok voze, moraće da nose zaštitnu kacigu i svetloodbojni prsluk, a na trotinetu moraju imati posebnu nalepnicu koja će služiti kao registracija. Ovo su samo neke od odredbi u Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Izmene i dopune ovog zakona Vlada je usvojila krajem jula ove godine i on je sada u skupštinskoj proceduri. Predloženo je, između ostalog, da vozači električnih trotineta za kretanje koriste biciklističku stazu, pešačko-biciklističku stazu ili biciklističku traku.

Pravila za vožnju električnih trotineta na kolovozu

– Maloletni vozači moći će na kolovozu da upravljaju električnim trotinetima samo tamo ge je dozvoljena briza kretanja do 30 kilometara na čas,

– Punoletni će moći da voze tamo gde je dozvoljena brzina do 50 kilometara na čas,

Tagovi:

Pročitajte još: