Pretraga
Close this search box.

Nenad Novak Stefanović, pisac i novinar, gost tribine „Beograd za početnike“ na Čukarici

Nenad Novak Stefanović, pisac i novinar, bio je gost februarske tribine “BEOGRAD ZA POČETNIKE” autorke Smiljane Popov, koja je održana u petak 23. februara u Galeriji `73.

Nenad Novak Stefanović, svojom novom knjigom“Srbija opisana kućama” opisao Srbiju kućama, (kao što je to radio u prethodne dve kroz Beograd – Vodič kroz ljubavnu istoriju Beograda i Beograd kroz ključaonice 100 kuća). I ova poslednja, bavi se arhitekturom, istorijom i ljudskim sudbinama.

Na tribini je bilo reči o najstarijim kućama čiji se ostaci još uvek mogu dodirnuti – Lepenskim virom i Vinčom, o srpskim srednjovekovnim manastirima i tvrđavama – tamo gde se Srbija začinjala i počinjala, gde se gradila, iz pepela dizala i nanovo branila. Njegovo uzbudljivo pripovedanje ukazuje na neočekivane veze između naizgled udaljenih građevina kao što su Jupiterovo svetilište cara Galerija u Gamzigradu i Hrama Svetog Save na Vračaru.

Nenad Novak Stefanović ne preskače nijedan istorijski period, jer svako doba ima arhitekturu koja je njegov odraz u ogledalu. “Srbija opisana kućama” je pouzdan vodič za nezaboravno putovanje od Sombora i Novog Sada do Kuršumlije i Novog Brda, od Novog Pazara, Kragujevca do Beograda, od najranijih epoha pa sve do današnjih dana.

Moderatorka: Smiljana Popov, novinarka, autorka serijala “Beograd za početnike” i “Srbija za početnike”

Tagovi:

Pročitajte još: