Pretraga
Close this search box.

JKP „Zelenilo“ zasadilo rekordan broj sadnica na Čukarici

Ove godine su se u akciju ozelenjavanja Beograda uključile i društveno odgovorne kompanije i ambasade.

JKP „Zelenilo-Beograd“ je zasadilo 17.114 stabala u glavnom gradu, čime je postignut rekord broja posađenih sadnica u toku jedne sadne sezone.

„Raduje nas činjenica da se privatne kompanije sve češće odlučuju da svoj važan datum ili jubilej obeleže jednom ovakvom aktivnošću. Tako je u sezoni sadnje jesen-zima 2023/2024, kroz različite vrste donatorskih sadnji posađeno 1.433 stabala u gradu“, navodi se u saopštenju.

JKP „Zelenilo-Beograd“ zahvaljuje svim donatorima koji su shvatili značaj očuvanja i unapređenja životne sredine, ali i što su prepoznali rad i trud zaposlenih u tom javnom preduzeću.

„To je bio jedan od razloga da naše preduzeće izaberu u ovoj aktivnosti“, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se navodi i da je urbano zelenilo jedan od ključnih uslova funkcionisanja u gradu i osnov zaštite životne sredine, kao i da drveće u urbanim sredinama ima i higijensku, estetsku i psihološku funkciju.

„Imajući to u vidu, briga o stablima Beograda, kao i povećanje zelenog fonda grada ima posebnu važnost kada je planiranje aktivnosti našeg preduzeća u pitanju i na čemu posebno insistiramo“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se vrednost svakog novog stabla ogleda ne samo u nizu ekoloških, već i u psihološkim funkcijama.

„Utvrđeno je da se ljudi radije kreću i šetaju ulicama u kojima postoji drvored. Područja sa zelenijom okolinom privlače građane da komuniciraju sa prirodom, odrasle podstiče na druženje, a decu na igru u u prirodi. Ovo su samo neki od razloga zašto drveće treba saditi, čuvati i negovati“, ističe se u saopštenju.

Iz JKP „Zelenilo – Beograd“ dodaju da se nastavlja kontinuirana briga o zelenim površinama, stalnim usavršavanjem tehnika održavnaja i nege stabala.

Tagovi:

Pročitajte još: