Pretraga
Close this search box.

Ministarka dr Grujičić posetila lekare i pacijente na Čukarici

Radovi na obnovi i opremanju Doma zdravlja u Železniku trebalo bi da budu završeni do marta naredne godine, saopšteno je prilikom posete ministarke zdravlja Srbije prof. dr Danice Grujičić ovom beogradskom naselju. U srdačnom razgovoru sa lekarima, sestrama, pacijentima, ali i izvođačima radova, profesorki Grujičić je upućena velika zahvalnost što je jedini ministar zdravlja koja je obišla ovu ustanovu u poslednjih 35 godina.

“Posle rekonstrukcije, Dom zdravlja u Železniku izgledaće odlično, jer je obnovljen po najsavremenijim principima gradnje. Rok za završetak je kraj februara sledeće godine. U razgovoru sa direktorkom saznala sam da je potrebno još doktora opšte prakse, tako da mladi lekari koje smo zaposlili posle kovida znaju da ih čekaju radna mesta. Sledi nam i promena Zakona o zdravstvenoj zaštiti i otvaranje mogućnosti da se u domovima zdravlja organizuje više specijalističkih službi, kako većina pacijenata ne bi morala da ide na drugi nivo ustanova”, rekla je ministarka Grujičić u Železniku.

Dr Milena Novaković, direktorka Doma zdravlja “Dr Simo Milošević” na Čukarici zahvalila je ministarki na podršci i prepoznavanju potrebe za više lekara opšte prakse, jer je ideja da se smanji pritisak na one koji već rade, kao i da pacijenti budu zadovoljni uslugom.

Ministarka Grujičić posetila je i zdravstvenu stanicu u Sremčici, koja zbrinjava oko 20.000 ljudi, i ocenila da iako je zgrada u relativno dobrom stanju, ipak zahteva rekonstrukciju.

“Sada su ovde raspoređeni delom i pacijenti iz Železnika, ali i u normalnim uslovima ovakva zdravstvena stanica zaslužuje da ima više ultrazvučnih aparata i rentgen, jer se u njoj leči veliki broj građana. Kada budemo renovirali ovu zdravstvenu stanicu napravićemo privremene objekte da ne bi bilo zastoja u zdravstvenoj zaštiti, kao što je sada u Železniku gde je tokom rekonstrukcije Doma zdravlja 30.000 ljudi prinuđeno da ide ili u Sremčicu ili na Banovo Brdo. Još jednom je na terenu dokazana naša tvrdnja da primarnu zdravstvenu zaštitu moramo što više da jačamo”, istakla je dr Grujičić.

Doktorka Mirjana Pavkov iz Doma zdravlja Sremčica rekla je da je celom kolektivu velika čast što je ministarka u poseti i što ima razumevanja za proširenje ove ustanove, odnosno za bolje uslove rada i za bolju zaštitu zdravlja pacijenata.

Tokom posete Železniku i Sremčici, ministarka dr Grujičić razgovarala je i sa brojnim građanima, pacijentima u dva doma zdravlja, koji su joj izrazili snažnu podršku za reformu zdravstvenog sistema na kojoj intenzivno radi.

 

Izvor: Ministarstvo zdravlja

Tagovi:

Pročitajte još: