Pretraga
Close this search box.

MEĐUNARODNI DAN SMANJENJA RIZIKA OD KATASTROFA: Vežbe evakuacije i u školama na Čukarici

CRVENI krst u Beogradu će danas, povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa, održati vežbe evakuacije u 27 škola na svih 17 gradskih opština.

– Ideja ove vežbe je jačanje zajednice, pre svega najmlađih, koji su osetljiva grupe kada se desi neka katastrofa, pa je od velike koristi to što kroz praktičnu vežbu treningom i edukacijom ih informišemo o tome kako se treba ponašati kada se desi požar – rekao je za medije Nikola Prica, sekretar Crvenog krsta Beograd.

On je dodao da su ovakve vežbe izuzetno značajne za edukaciju dece i školskog osoblja, kako bi znali kako da adekvatno reaguju, u slučaju da se dogodi neka ista ili slična situacija koja iziskuje brzu reakciju.

– Sam scenario vežbe obuhvata pre svega, gašenje požara u objektu koji se desio, zatim evakuaciju učenika i zaposlenih i na kraju, pružanje pomoći povređenim licima. Ono što je cilj ove vežbe jeste svakako provera sistema smanjenja rizika od katastrofa na teritoriji Grada, a čine ga svi subjekti i snage koje učestvuju u akcijama zaštite i spasavanja – rekla je Marijana Đurić, podsekretarka Sekreterijata za poslove odbrane, vanredne situacije i kordinaciju.

Tagovi:

Pročitajte još: