Pretraga
Close this search box.

(FOTO) Međunarodni dan borbe protiv AIDS-a na Čukarici

Povodom 1. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv HIV-a i AIDS-a, Gradska opština Čukarica, u saradnji sa Domom zdravlja „Dr Simo Milošević“, organizovala je predavanje i tribinu za srednjoškolce čukaričkih škola, kako bi znali da se adekvatno zaštite od ove bolesti.

Učenike i predavače je u ime Opštine Čukarica pozdravila članica Veća Stana Lukić, koja je istakla važnost prevencije i dobre informisanosti mladih o ovoj bolesti, jer je to uvek prilika da se sazna nešto više.

„Važno je da znate kako da se zaštitte, kako se bolest prenosi i kako se proverava HIV status i gde. Takođe, u socijalnim odnosima, dodirom i rukovanjem HIV se ne može preneti i zato je važno da zajedno sprečimo stigmatizaciju osoba sa HIV-om, koji ako na vreme utvrde bolest, uz adekvatnu terapiju, mogu normalno da žive“, rekla je Stana Lukić.

Tribini je prisustvovala i koordinatorka Saveta za rodnu ravnopravnos Nada Jelić, a predavač je bila Svetlana Gavrilović iz preventivne službe Doma zdravlja „Dr Simo Milošević“.

Kroz razgovor, uz pitanja i informacije predavača, učenici su bili u prilici da saznaju kako da se zaštite, a sa posebnom pažnjom pogledali su i edukativne filmove koji su govorili o HIV-u i AIDS-u.

Nakon predavanja, učenicima su podeljeni prezervativi i istaknut značaj adekvatne zaštite po stupanju u polne odnose.

Tagovi:

Pročitajte još: