Pretraga
Close this search box.

Marko (21) sa Čukarice je NAJMLAĐI TRAVAR U SRBIJI! Uči ljude kako da prepoznaju samonikle biljke

U vremenu brzog života i jurnjave za novcem nesvakidašnji gest studenta iz Ostružnice, da na Fejsbuku besplatno podeli knjigu od 253 stranice koju je sam priredio opisavši u njoj samonikle jestive i otrovne biljke, izazvao je veliku pažnju pratilaca njegovog rada.

Marko Stevanović (21) iskreno želi da približi ljudima svet prirode, u koji je, kako kaže, ušao slučajno prilikom potrage za sremušom, kada je sa komšijom krenuo u Ostružničku šumu da nađe divlji beli luk.

On je u intervjuu za Priče sa dušom priznao da do tada nije znao kako ta biljka izgleda, ali da je posle boravka u prirodi u šumi na tromeđi Ostružnice, Sremčice i Velike Moštanice počeo da se interesuje za samonikle biljke, na prvom mestu za kozlac i divlji zumbul, sa kojima se „upoznao“ odmah posle sremuša.

– Na Sajmu knjiga u Beogradu kupio sam jednu knjigu o biljkama iz devedesetih godina, ali se nisam mnogo oduševio. Kako volim da vozim bicikl, svaki put kad bih prošao pored šume svraćao sam po sremuš i krenuo da istražujem. Jedne iste biljke su bile ispred mene, praktično sam ih gazio, u knjizi sam čitao njihova imena, a onda na internetu sve povezivao – seća se Marko, koji je u svojoj knjizi „Hrana iz prirode“ predstavio 102 biljke na koje je najčešće nailazio u prirodi: od toga 83 jestivih i 19 otrovnih.

Ističe da je važno da naučimo koje su otrovne, kako bismo mogli da ih razlikujemo od onih koje su za jelo.

Samonikle jestive biljke koristim u ishrani i od njih spremam razna jela. Lekovite sušim i pravim čajeve koji pomažu zdravlju. Postoji na stotine jela i recepata. Izdvojiću samo neka, recimo varivo od broćike, sremuša i kultivisanog praziluka. Kad se obari, broćika ima sličan ukus kao bliva, lepljiva je, pa treba što tanje da se iseče i prvo da se potopi u vodu. Ukusna je i pita od koprive – rekao je Stevanović.

Hleb od žira

– Pravio sam i hleb od žira, pomoću kojeg su naši preci nekad preživljavali. On ima dosta skroba – kaže Mako.

Do završetka studija na Visokoj školi elektrotehnike i računarstva deli ga još jedan semestar.

Kada nema obaveze oko učenja i ispita, Marko provodi vreme u prirodi, bilo da pešači sam ili u grupi, bilo da bere biljke.

Izvor: Blic

Tagovi:

Pročitajte još: