Pretraga
Close this search box.

Manifestacija Dani Galerije `73 na Čukarici

Književno-muzički program pod nazivom KAO DUGA ŠARENA PO NEBU POVIJENA biće organizovan u Galeriji `73 (Požeška 83 a) u ponedeljak 10. juna sa početkom u 19 časova.

Prvi dan Manifestacije posvećen je rodonačelniku Banovog brda Matiji Banu književniku i diplomati. Ovo je svojevrsni nastavak obeležavanja umetničkog stvaralaštva lika i dela ovog velikana kome je 2018. godine povodom 200 godina od rođenja upriličena dokumentaristička izložba u Galeriji `73 koju je osmislio i realizovao Milivoje Mišo Rupić, saradnik Galerije `73 u oblasti kulturnog nasleđa.

Nakon izložbe građani Čukarice pokrenuli su inicijativu upravi Grada Beograda da se izgradi spomenik Matiji Banu. Grad je podržao ovu inicijativu i spomenik je postavljen na platou pored GO Čukarica. S tim u vezi ove godine je nastavak ideje da se kroz kulturu sećanja ne zaboravi ličnost kakva je bio Matija Ban.

Matija Ban je bio srpski književnik, profesor, diplomata i političar. Pored poezije pisao je i pozorišne drame kao što su Mejrima, Milenko i Dobrila, Smrt Uroša Petog, Car Lazar i mnoge druge.

Učesnici programa:

Marija Masal, glumica – narator

Neđo Ćićo Stojanović, književnik – narator

Marijana Radosavljević, sopran

Jelena Kuzmanović, klavir

Scenario i režija: Milivoje Mišo Rupić

PONEDELjAK 10. JUN 2024. U 19 ČASOVA

Galerija `73, Požeška 83a – Banovo Brdo

Tagovi:

Pročitajte još: