Pretraga
Close this search box.

Mališani uživali u igrama na prvom „Dečijem festivalu“ na Adi Ciganliji

Najmlađi posetioci Ade Ciganlije, uživali su u subotu na prvom Dečijem festivalu, koji je pod nazivom „Hajdemo napolje“, održan u organizaciji Turskog kulturnog centra u Beogradu- Instituta Yunus Emre,i uz podršku opštine Čukarica i JP „Ada Ciganlija“.

Zamisao da se mališani, uz igre na otvorenom i kreativne radionice , okupe u prirodi, u potpunosti je uspela, pa su osnovci i predškolci, bili više nego raspoloženi da se podsete i učestvuju u već znanim igrama i nauče neke nove veštine, poznate deci u Turskoj. Ovaj multikulturalni projekat, Institut Junus Emre u Beogradu, organizovao je sa idejom da se predstavi Beograđanima i mališanima približi način zabave i igre najmlađih u ovoj zemlji, ali i pozove decu da što više vremnea provode u prirodi.

„ Dečiji festival , podržala je i opština Čukarica, pa smo pozvali i osnovce i predškolce sa Čukarice i njihove roditelje da se pridruže, uživaju sa nama prirodi i učestvuju u igrama koje su poznate i našoj i deci u Turskoj“, rekao je Miljan Ćeranić član opštinskog Veća. „Manifestacija se po prvi put održava u Beogradu i drago nam je da smo bili u prilici da podržimo ovu lepu zamisao Instituta Junus Emre u Beogradu“, dodao je Ćeranić.

Direktor Instituta Junus Emre Dinser Sahin je istakao da je osnovna ideja prvog festivala bila , kako i sam naziv kaže da se mališani vrate prirodi, da malo zaborave na mobilne telefone i kompjutere, kao i da se igraju uz igre poznate deci u obe zemlje.

Puno radosti, smeha i interesovanja pokazali su mališani svih uzrasta, skačući u džakovima, trčeći i takmičeći se ko će prvi da donese cela jaja u kašikama, a bila je to i jedinstvena prilika da nauče čuvenu ebru tehniku oslikavanja, koja je deo turske umetnosti i kulture. Oprobali su se i pokazali izuzetnu maštu i kreativnost u oslikavanju maski, ukrašavanju platnenih torbi i drvotisku, pravljenju i ukrašavanju drvenih čigri i još mnogo čemu, što im je u prirodi ulepšalo aprilski subotnji dan.

Tagovi:

Pročitajte još: