Turistička organizacija Čukarica je ove godine pripremila bogat kulturni, zabavni i gastronomski program za sve žitelje opštine i drage goste.

U sredu, 22. maja počinje „Čukarički etno sajam“ i trajaće pet dana, od 9.00 do 19.00 časova na platou kod Šoljice. Posetioci sajma će imati prilike da uživaju u autentičnim zanatsko-umetničkim proizvodima iz cele Srbije poput vezenih i štrikanih rukotvorina u obliku šešira, kutija za poklone ili šajkače za žene. Gastronomski užitak pružiće izlagači rakije, likera, medenjaka, štrudli, meda, sertifikovanih sokića za bebe, biljnih čajeva i dr. Na sajmu će učestvovati i Udruženje „Putokaz“, zajedno sa OŠ „Miloje Pavlović“ i njihovim učenicima koji će prodavati svoje rukotvorine u humanitarne svrhe.

Petnaest godina zaredom, uz dobro poznati slogan “Ćumurom sa humorom”, Ferijalni savez Čukarica, pod pokroviteljstvom  Turističke organizacije Čukarica i GO Čukarica, a u saradnji sa JP “Ada Ciganlija”, organizovaće  tradicionalnu “Čukaričku ferijalnu roštiljijADU” u subotu, 25. maja, na piknik terenima Ade od 10.00 do 19.30 časova. Ova jedinstvena turistička, porodična, sportska i kulturna manifestacija, gde se amateri takmiče protiv profesionalaca, deca protiv roditelja, bake i deke protiv unučića, pokazujući svoje kulinarsko  umeće u pripremanju roštilja, postala je brend, ne samo Čukarice, već i grada Beograda i cele Srbije. U okviru „RoštiljijADE“ organizuje se i takmičarski festival folklora “Čukaričko se kolo vije”, sa preko 15 KUD – ova iz cele Srbije i regiona, kao i Festival tradicionalnih sportskih nadmetanja. U fenomenalnom programu za pamćenje, šampioni su svakako i dobrovoljni davaoci krvi. „RoštiljijADA“ je toga dana centar dobrog druženja, gde humora neće izostati, zabave, sportskih takmičenja i mnogih aktivnosti za najmlađe, za koje su zaduženi animatori iz “Moj super raspust”. Za pobednike obezbeđene su vredne nagrade.

Tradicionalni Festival folklora održaće se po deveti put na Čukarici, u nedelju, 26. maja 2024. godine, na sceni na otvorenom u parku na Banovom Brdu, sa početkom u 12.00 časova. Od 2012. godine veliki broj ansambala iz Beograda, Srbije, regiona i inostranstva učestvovalo je na festivalu. Pored domaćih ansambala iz Beograda koji tradicionalno nastupaju, ove godine učestvovaće i ansambli iz Šapca, Užica, Inđije, Zemuna, Boljevca, Lebana i iz Republike Srpske, kao iz Prijedora, Han Pijeska i Mokrog. Organizator manifestacije KUD „Dimitrije Tucović“, uz podršku Gradske opštine Čukarica, Ministarstva kulture Republike Srbije i Turističke organizacije Čukarica, pokazaće na najbolji način gostoljubivost Čukaričana i lepote Čukarice i Beograda.