Pretraga
Close this search box.

Koja je najveća tajna Mosta na Adi i šta krije?!

Impozantan Most na Adi postao je simbol Beograda čim je svetlost dana ugledao projekat slovenačkh autora Viktora Markelja i Petra Gabrijelčiča. Koja je najveća tajna Mosta na Adi i šta krije najpoznatiji beogradski most?

Neko je, u šali, rekao, da je Most na Adi jedna velika „harp“ antena. I tu je možda zametak priče o misteriji ovog mosta, priče koja bi kolala gradom kad bi ovaj most biio samo malo stariji. Ovako, gotovo svi Beograđani svedočili su kako je simbol Beograda 21. veka rastao satkan od betona i da za teorije zavere i nema mnogo prostora.

Pilon Mosta na Adi je najviši objekat u Beogradu, a impozantni kablovi nose konstrukciju najšireg fradskog mosta, koji ima 6 saobraćajnih traka i tramvajski koridor.

Dužina mosta je 964 metara, visina pilona 200 metara, a glavni raspon je dugačak čak 376 meatra.

Na pilonu Mosta na Adi nikada nije postavljen finalni estetski element, koji bi činio da njegov vrh izgleda još oštirije. Velika visina i meteorološki uslovi otežali su ovaj složen posao koji je trebalo da se obavi helikopterom.

Najveća tajna Mosta na Adi

Možda najveća tajna Mosta na Adi su njegovi hodnici koji se ne vide spolja i nisu dostupni pešacima. Kao i svaki veći most, i ovaj ima tehničke staze unutar konstrukcije, a postoji i put koji vodi do samog vrha pilona.

Ovu misteriju mosta razotkrili su nedavno jutjuberi, koji su uspeli da pronađu ovaj put i dođu do samog vrha mosta.

Svetiljka i gromobran jedino je što su gore pronašli.

Ovaj most je građen u periodu od 2008. do 2011. Iako je isprva bio relativno slabije opterećen, saobraćajne gužve danas su svakodnevica.

Povezuje Novi Beograd i Čukaricu, ali i Rakovicu, a tunel koji je u planu ispod Senjaka vodiće jednog dana pravo na Autokomandu.

(Telegraf.rs)

Tagovi:

Pročitajte još: