Pretraga
Close this search box.

Književno muzičko veče Luke Joksimovića Barbata na Čukarici

Književno muzičko veče Luke Joksimovića Barbata održano je u utorak 15. novembra u Galeriji `73. Tom prilikom promovisana je njegova najnovija knjiga „Časovnik“.

O knjizi su pored autora govorili: Lazar Božović i Petar Mihailović.

U muzičkom delu programa učestvovali su: Anuš Hovanisijan Velebit, Dragiša Gaborović, Andrijana Filipović, Uroš Martinović i Višnja Dimitrijević.

Luka Joksimović Barbat, književnik, filozof, antropolog, muzičar, informatičar i prevodilac. Rođen je 1956. godine u Barbatovcu (Srbija). Diplomirao je filozofiju i magistrirao antropologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Bio je doktorant na New School for social Research u Njujorku gde je prethodno stekao zvanje mastera umetnosti. Zvanje doktora humanističkih nauka stekao je na Internacionalnom univerzitetu Brčko distrikt (Bosna i Hercegovina), odbranivši doktorsku disertaciju na temu Reafirmacija kritičke antropologije i filozofije u savremenim uslovima. Muzikom se bavio profesionalno od 1978‐1987. Od 1987. do kraja 1991. radi kao istraživač saradnik na Institutu za filozofiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Objavio je muzički album (LP i kasetu), pod nazivom Ima nešto, 1990. Kompozicija «Moj grad» bila je hit nedelje Radio Beograda 1. Od 1992‐2010. posvećuje se radu na polju informatike. Sa timom inžinjera izrađuje prvi čitač ekrana i sintetizator glasa za srpski i nekoliko drugih jezika za personalne računare. To su bili softversko-hardverski paketi BLAS 2.0, BLAS 3.0 I BLAS 4.0. Drži obuke iz informatike. Član je Udruženja književnika Srbije od marta 2010.

Njegovi književni radovi (priče, pesme i aforizmi) zastupljeni su u književnim časopisima i antologijama, kao što su: „Književne novine“, „Stremljenja“, „Umno“, Antologija duše topličkih pesnika, Figure u tekstu – Gradovi u fokusu (Antologija srpskih pesnika rođenih u periodu 1946-1996), Nisu sve bolesti za mene (antologija srpskog pesništva o bolesti, bolnicama, bolu), Prva ex-Yu antologija aforizama, Ljudi govore…

Objavio je i tri priručnika iz informatike kao i veći broj publicističkih i teorijskih članaka u časopisima i drugim publikcijama, kao što su: Theoria, RTV teorija i praksa, Defektološka teorija i praksa, Glasnik Narodne biblioteke Srbije…

Objavljene knjige: Časovnik (2022), izd. AS – Beograd. Priče boje vatre (2009, objavljena je i na nemačkom pod nazivom Feuerfarbene Geschichten (2012), izd. (BOM). Priče boje vatre su 2021. objavljene na jermenskom, u prevodu A. Balajan, u čijem prevodu na jermenski je objavljen i jedan broj njegovih pesama i aforizama.
roman Kod ošišane ovce (2013), izd. «Art» – Beograd.

Prevođen je i na slovenački.

Bavi se društveno‐humanitarnim radom. Predsednik je udruženja „Akcija za slepe”.

Tagovi:

Pročitajte još: