Pretraga
Close this search box.

Klub sa Čukarice izbačen u beogradsku zonu!

Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Srbije kaznila je OFK Žarkovo prebacivanjem u Beogradsku zonu.

Klub iz predgrađa Beograda sankcionisan je zbog odustajanja od takmičenja u Prvoj ligi. Po odredbama, do skoro važećeg, Pravilnika o takmičenjima FSS, za taj prestup predviđeno je izbacivanje dva ranga niže.

Podsetimo, početkom juna iz OFK Žarkova, u Zajednicu klubova Super i Prve lige Srbije, stigao je dopis o odustajanju od takmičenja, zbog finansijskih problema. Ranije je isti potez, do 30 dana pred početak nadmetanja u konkretnim ligama, podrazumevao selidbu u niži rang. Do skoro, jer je u međuvremenu usvojen novi Pravilnik o stalnim takmičenjima FSS, sankcija primenjena i na beogradskom klubu, podrazumevala je izbacivanje dva ranga niže – u slučaju OFK Žarkova, konkretno, Beogradsku zonu.

Poslednji slučaj, na domaćim terenima, uslovio je spiralu lančanih reakcija.

Fudbalski savez Beograda, sasvim atipično i nespretno, usvojio je sastave liga za narednu sezonu, još 21. juna, dan pre nego što je FSS definisao listu učesnika Prve lige. Imena OFK Žarkova nigde nije bilo!

Posle odluke prvostepene komisije, predvođene Ivanom Nikolićem, reagovao je i FS Beograda, koji od odlaska Marka Pantelića nema predsednika. Promocija OFK Žarkova u zonaški rang, „oterala“ je Vinču u Prvu beogradsku ligu. Istovremeno, iz grupe beogradskih prvoligaša otpao je Podunavac iz Ritopeka, novi član Opštinske lige Grocke.

OFK Žarkovo, nakon sedam istorijskih sezona, napretka od zone do Prve lige i plasmana u osminu finala Kupa Srbije, sasvim neočekivano otvoriće novo poglavlje klupskih knjiga. I to posle najboljeg rezultata na prvoligaškim terenima, igranja u plej-ofu i šestog mesta.

Slični primeri, u narednim fudbalskim godinama, biće sasecani u korenu. Ružna praksa, s novim propisima unutar Fudbalskog saveza Srbije, odćarlijaće polako u istoriju. Srpski fudbal, definitivno, od leta 2022. otvara novo poglavlje.

Nadamo se čistije, bez mnogo prostora trgovinama, političkim i sitnim interesima.

Izvor: Sport klub

Tagovi:

Pročitajte još: