Pretraga
Close this search box.

Kablovska TV u Beogradu krenula je pre 34 godine i to na Čukarici

U današnje vreme kada u paketima kablovskih operatera stoje ponude za gledanje stotina TV kanala, a sam pojam kablovske televizije je “opšte mesto”, malo ko se seća da je u nekim ranijim i drugačijim, a uopšte ne tako dalekim, vremenima Beograd bio jedan od prvih gradova u Evropi koji je još 1987. godine imao – svoju kablovsku televiziju.

Taj tadašnji novitet i totalni ekskluzivitet, u gradu gde su postajala samo dva televizijska kanala, bio je uveden samo u novoizgrađenom naselju Cerak 2.

To naselje, sagrađeno na mestu gde je bila gusta hrastova šuma koja je zbog radova posečena, podigla je Jugoslovenska narodna armija JNA za svoje oficire i njihove porodice, i delom za civile koji su imali neku “vezu” da dođu do stana u tom prestižnom naselju svoje epohe.

Jedna od tačaka prestiža bila je i – sopstvena kablovska televizija!

Projektom je bilo predviđeno da četiri hiljade stanova dobije svoje kanale. Dok je ostatak Beograda mogao da samo gleda Televiziju Beograd 1 i 2, na Ceraku su vladali drugačiji medijski uslovi. Prvih januarskih dana te 1988. prikazivane su po prvi put i utakmice američke NBA košarkaške lige, tada jedna od najželjenijih stvari koje nije bilo moguće igde videti, a tokom februara premijerno i “Hronika FEST-a”.

Tagovi:

Pročitajte još: