Pretraga
Close this search box.

JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” uzima kredit za rekonstrukciju pogona za preradu vode „Jezero” i izgradnju tri nova objekta na Čukarici

Kako bi se u narednom periodu grad što bolje snabdevao vodom, ali i da bi se ispunili srpski zakonski okviri kada je reč o ispuštanju  otpadnih voda JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” pokreće projekat rekonstrukcije proizvodnog pogona za preradu vode „Jezero” i izgradnju tri nova objekta za preradu tehnoloških otpadnih voda sa pogona „Makiš” i preradu mulja. Za taj posao ovo preduzeće uzeće kredit kod Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 13 miliona evra, s rokom otplate od osam godina. Procena vrednosti ukupne investicije je 15,5 miliona evra, a od te sume bespovratna sredstva čine oko tri miliona evra.

O ovom zajmu danas će biti informisani odbornici skupštine grada.

Pogon za preradu vode „Jezero” se u građevinskom smislu sastoji iz dva odvojena objekta. U jednom delu se nalazi filter, a u drugom se obavlja predtretman prerade voda.

Od kada je ovo postrojenje 1997. godine pušteno u rad nikada nije dostignut projektovani kapacitet prerade vode od oko 1.000 litara u sekundi, već je on iznosio 850 litara u sekundi. Taj manjak u preradi od 15 odsto često se mogao osetiti u letnjim mesecima. Pošto nije postojao nikakav rezervni mehanizam ova linija je skoro neprekidno radila, što nije ostavljalo prostora da se otklone razlozi koji su doveli do smanjenja kapaciteta prerade, a ni za to da se oprema značajnije obnovi.

Kako bi se ovo izbeglo u budućnosti potrebno je uraditi potpunu rekonstrukciju pogona „Jezero”. Kada posao obnove bude završen biće omogućen maksimalan kapacitet prerade vode i sigurnost tehničke opremljenosti linije.

Osim ovoga u planu je izgradnja tri objekta u kojima bi se prečišćavali otpadna voda i mulj koji stižu iz proizvodnih pogona „Makiš 1”, „Makiš 2” i „Jezero”. Izgradnja ova tri objekta bila je u planu još 2008. godine. Tada je bio izrađen projekat, ali to do sada nije realizovano. Sada je potrebno postojeći projekat ažurirati u skladu sa aktuelnom zakonskom regulativom, navedeno je u informaciji o zaduživanju koja će se danas naći na sednici gradskog parlamenta.

Izgradnja novih objekata predviđena je u okviru kompleksa „Makiš” čiji je kapacitet prečišćavanja vode 5.000 litara u sekundi.

Tagovi:

Pročitajte još: