Pretraga
Close this search box.

Izložba slika Petra Đorđevića na Čukarici

Šesta po redu samostalna izložbe slika „Mrtva priroda. Slika jednog ugla“, autora Petra Đorđevića, otvorena je u četvrtak 26. januara u Galeriji 73.

Postavku čini 11 slika rađenih tehnikom ulje na platnu, na kojima se umetnik bavio temom mrtve prirode i opisivanjem predmeta koji su deo njegovog svakodnevnog života. Vaza sa cvećem je segment koji se često pojavljuje u samoj slici kao simbol ljubavi i lepote dok se sa druge strane, nasuprot cveću pojavljuju draperije različitog kolorita, koje čine bazu slike, potom voće i ljudske i životinjske kosti kao simbol prolaznosti. Motivi na slikama bazirani su prvenstveno na empatiji i ljudskom dodiru, već skoro zaboravljenom ljudskom osećanju.

Petar Đorđević rođen je 1986. godine u Ivanjici. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2012. godine na odseku za slikarstvo u klasi profesora Slobodana Roksandića. Doktorski umetnički projekat pod nazivom Mogućnosti likovnog iščitavanja kičmenog stuba, odbranio 2019. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Radi na FLU u Beogradu kao docent na predmetu Plastična anatomija. Član ULUS-a i Kluba anatomskih crtača Balkana. Dobitnik nagrade za crtež na FLU 2008. Aktivno izlagao u zemlji i inostranstvu. Do sada održao pet samostalnih i učestvovao na preko dvadeset grupnih izložbi.

O izložbi je govorio Bojan Otašević, autor teksta za katalog a svečano je otvorila Mirela Pudar, direktorka Galerije 73.

Izložba će trajati do 7. februara.

Tagovi:

Pročitajte još: