Pretraga
Close this search box.

Izložba fotografija „Alžirska Sahara” predstavljena u „Galeriji ’73“ na Čukarici

Izložba fotografija „Alžirska Sahara” čiji su autori Jovan Ikonomovski i Vladimir Rajković, predstavljena je u „Galeriji ’73 ”. Postavku koju je organizovalo Društvo prijatelja Alžira u saradnji sa ovom galerijom na Banovom brdu, a uz podršku Opštine Čukarica, otvorio je ambasador Alžira u Srbiji, Fatah Mahraz. Pored mnogobrojne publike, događaju su prisustvovali i ambasador Libije, Mohamed Galbun, kao i predstavnici ambasada Tunisa, Egipta i Sirije.

Radove je selektovao umetnički fotograf Milutin Rajković Kaktus. Fotografi su na jedinstven način i svako prema svom senzibilitetu, preneli impresije sa dvonedeljnog putovanja po ovoj najvećoj afričkoj zemlji, koju je početkom godine, u organizaciji Planinarskog društva „Azimut” posetila grupa srpskih planinara. U njihovom objektivu našle su se prirodne lepote, ali i umetnost pećinskog slikarstva naroda Alžira. Ova dvojica entuzijasta, Jovan lekar i Vladimir advokat, istraživačkog i radoznalog duha, koji se fotografijom i planinarenjem bave iz ljubavi, obišli su Đanet, smešten u jugoistočnom Alžiru, i u neposrednoj blizini, i Tasili plato, oblast na kojem je više hiljada pećinskih crteža i petroglifa. Severno od Đaneta, fotografi su posetili kanjon Esendilene, kao i peščanu pustinju Erg Adamer i približili zanimljivu pustinjsku lepotu, koja se najvećim delom nalazi u Alžiru.

Imajući u vidu da je Alžir za mnoge nepoznanica, ova izložba ima cilj da što bolje prikaže ovu zemlju i sve njene čari. Za Alžir, zbog veličine teritorije, i mnogobrojnih atrakcija s pravom kažu da je kontinent.

Na značaj događaja pozdravljajući goste, podsetio je i Marko Jelić, predsednik Društva prijatelja Alžira. On  je pozvao sve one koji vole da putuju i upoznaju druge zemlje, narode i kulture – posete Alžir. To će biti prilika da vide izuzetnu lepotu ove prijateljske zemlje, koja je najznačajniji partner Srbije u Africi. Jelić je najavio da će na proleće biti organizovano putovanje za članove i poštovaoce Društva prijatelja Alžira, koji će obići alžirske turističke atrakcije. To će, kako je ocenio Jelić, iznedriti nove putopisne i fotografske priče, a doprineće i jačanju prijateljstva između dva naroda.

Tagovi:

Pročitajte još: