Pretraga
Close this search box.

Istoričar Dejan Ristić gost novembarske tribine „Beograd za početnike“ na Čukarici

O najzanimljivijim nestvarnim ličnostima, ali i i epizodama srpske istorije na novembarskoj tribini „Beograd za početnike“ koja je održana u petak 25. novembra u Galeriji 73, govorio je istaknuti srpski istoričar Dejan Ristić . Njegova nova nova knjiga „Nestvarni“ obuhvata tekstove posvećene upravo nekim od najdragocenijih i najznačajnijih likova naše narodne tradicije, legendi, mitologije i verovanja

Prisutna publika imala je priliku da sazna brojne istorijske činjenice likovima iz naše tradicije ali i o tome kako spoznati, razumeti, objasniti i vrednovati mnogovekovnu istoriju srpskog naroda bez jednog Obilića, Kosančića, Jug Bogdana i braće Jugovića, Milana Toplice, Srđe Zlopogleđe ili, pak, Majke Jugovića, Kosovke devojke, Vile Ravijojle i mnogih drugih arhetipskih likova naše raznorodne i prebogate narodne epike, tradicije, mitologije i legendi.

Sve te, samo naizgled nestvarne ličnosti, tokom čitavog niza vekova imale su sasvim stvarnu i neobično važnu ulogu čuvara našeg nacionalnog identiteta, ali i vanvremenskih uzora moralnosti, pravdoljubivosti, junaštva, rodoljublja, odanosti narodu i otadžbini, kao i spremnosti da se za najviše ideale i principe položi i sopstveni život.

Urednica i moderatorka programa bila je Smiljana Popov, novinarka i urednica serijala „Beograd za početnike“.

Tagovi:

Pročitajte još: