Pretraga
Close this search box.

Hor „Sveti Đorđe“ otvorio XXVI Muzičke susrete „Jesen na Čukarici“

Tradicionalnu manifestaciju XXVI Muzičke susrete „Jesen na Čukarici“, sinoć je u Kulturnom centru „Čukarica“ otvorio Hor „Sveti Đorđe“ koncertom „Oro se vije kraj manastira“.

Pod dirigentskom palicom Emilije Milin, izvedeno je 9 kompozicija, koje je publika sa pažnjom i posebnim uživanjem slušala. Koncert je počeo izvođenjem himne „Bože pravde“.

XXVI Muzičke susrete otvorio je direktor Kulturnog centra „Čukarica“, Miodrag Rakočević.

Hor pri hramu Svetog Đorđa na Čukarici jedan je od najkvalitetnijih i najaktivnijih crkvenih horova u Beogradu i Srbiji. Učesnik horskih festivala: „Mokranjčevih dana“ u Negotinu, „Muzičkog edikta“ u Nišu, „Dostojno jest“ u Pomorju, Bugarska, Međunarodnog festivala crkvenih horova u Krinjica Zdruju, Poljska, „Majskih muzičkih svečanosti“ u Bijeljini, festivala „Horovi među freskama“ u Beogradu, istovremeno je i dobitnik najviših priznanja na njima.

U maju 2021. hor je nastupio na Međunarodnom horskom festivalu u Kardici, čijim koncertom je zvanično započela kulturna sezona u Grčkoj, obustastavljena više od godinu dana zbog epidemije virusa Kovid-19.

Osnovan 1933. godine kao „Čukaričko pevačko društvo”, hor predstavlja najstariji horski ansambl na ovoj beogradskoj opštini. Posle Drugog svetskog rata došlo je do privremenog prekida u radu, da bi hor od 1968. godine nastavio svoje delovanje pod novim imenom „Sveti Đorđe“. Prvi dirigent obnovljenog hora bio je protojerej Tomislav Jovanović, koji je horom rukovodio i naredne dve decenije.

Posle njega horom su upravljali brojni dirigenti od kojih su naročito dirigentkinje poput: Olivere Sekulić-Barac, Biserke Vasić, Jelene Petrović-Vranić i Svetlane Krstić kasnije napravile i uspešne karijere u svetu.

Već petu godinu horom „Sveti Đorđe“ rukovodi Emilija Milin, raniji dirigent podmlatka Prvog beogradskog pevačkog društva, tokom čijeg dirigovanja ovaj kamerni ansambl doživljava nove uzlete uz značajnu afirmaciju u zemlji i inostranstvu.

Pored stalnog učestvovanja na bogosluženjima, što je osnova rada hora, „Sveti Đorđe“ je tokom svoje istorije u više navrata nastupao u inostranstvu: u Italiji, Poljskoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Austriji, Bugarskoj, Republici Srpskoj, Sloveniji, Grčkoj…

Tagovi:

Pročitajte još: