Pretraga
Close this search box.

Gde deca na Čukarici mogu besplatno da se uključe u sportske aktivnosti

Dani za nama su teški, dani pred nama izazovni. Roditeljima i deci posebno. Psiholozi kažu – ponudite mališanima da se bave aktivnostima koje sami odaberu. Da li ste znali gde sve deca mogu besplatno da se uključe u različite aktivnosti?

Svake subote i nedelje su u besplatnoj školi košarke, jer sanjaju o tome da i one jednog dana podignu pehar.

Devojčice kažu da mnogo vole košarku i da im je san da postanu košarkašice.

„Pehar nam je dala Marina Maljković, bez koje mi ne bi mogli da treniramo ovde, ona nam je sve ovo omogućila“, kaže devojčica iz škole košarke.

Već četiri godine Sportski savez Čukarice sarađuje sa Pokretom za žensku košarku, pa devojčice od prvog do osmog razreda besplatno treniraju.

„U međuvremenu je Marina proširila priču na Institut za ženski sport, gde omogućava devojčicama još tri sporta da besplatno treniraju od prvog do osmog razreda, to je badminton, fudbal i ritmička gimnastika“, kaže Nikola Radunović, trener i upravnik SC „Žarkovo“.

Mališani sa Čukarice besplatno mogu i u fudbalski vrtić, osnovci i srednjoškolci na veslanje, orijentiring, tenis ili u školu ribolova.

„Programi su mahom namenjeni deci od 4 i 5 godina, za veslanje nam treba starija populacija, imamo obezbeđeno i za njih, učenike srednjih škola čak i studente“, kaže Darko Stojanović, generalni sekretar Sportskog saveza Čukarica 2018.

Na Voždovcu se besplatno mogu trenirati rukomet i boks. Za oko 300 dece ometene u razvoju organizovane su terapije u konjičkom klubu, a za predškolce škola plivanja.

„Cilj je navikavanje na vodu kroz igru, otklanjanje straha od vode i sticanje samopouzdanja u plitkoj vodi“, kaže Safet Hodžić, trener plivanja.

Marko Rubežanović, direktor SC „Voždovac“, navodi da u jednom terminu imaju dve grupe, obično od 12 do 20 dece, sa kojima radi po šest trenera.

„Vi kad ujutru odete na trening, pa onda škola, pa posle škole učenje, pa onda najverovatnije i drugi trening, onda vi nemate vremena da uzmete telefon u ruke da gledate sadržaje na internetu. Sport je zdrav i samo ga treba iskoristiti, ako vam već neko nudi besplatno“, kaže Aleksandar Maksimović, član Veća Opštine Voždovac.

Iz opštine Rakovica kažu da svake godine raspisuju javne pozive za finansiranje sportskih programa. Ove godine besplatne će biti škole tenisa, plivanja, boksa. Tokom jula i avgusta pojednine opštine organizuju i letnje sportske kampove, a sve informacije mogu se pronaći na sajtu.

Tagovi:

Pročitajte još: