Pretraga
Close this search box.

(FOTO) U Slovačkoj predstavljeni Srpski umetnici i njihova dela iz Galerije ’73 sa Čukarice

U centralnom slovačkom obrazovnom centru (Stredoslovenskom osvetovom stredisku) nedavno je otvorena izložba slika savremene srpske umetnosti iz umetničke zbirke Galerije ’73 iz Beograda.

 

U pitanju su radovi vodećih srpskih umetnika, kao što je svetski poznata umetnica Mira Maoduš, kao i profesori Savo Rupić, Ljubomir Vučinić, Mirjana Tomašević, Nikola Vukosavljević, Petar Đorđević, Savo Peković, Irina Šernjavski Šantrić, Milan Kacevski, Miodrag Pantović i Jelena Aranđelović i drugih umetnika, prvi put su izloženi u Banskoj Bistrici.

Otvaranju izložbe prisustvovao je počasni konzul Ambasade Republike Srbije u Slovačkoj gospodin Mojmir Vrlik.On je istakao važnost susretanja srpskih i slovačkih slikara kao i mogućnost buduće kulturne razmene. Gospodin Mojmir Vrlik je naveo da umetnost jedan lep način predstavljanja kulturnog nasleđa jedne zemlje.

O izložbi i njenom značaju za interkulturni dijalog dve zemlje govorila je direktorka Galerije `73 Mirela Pudar. Ona je istakla da joj je posebna čast što se Galerija 73 predstavlja u centralnoj Slovačkoj. Gospođa Pudar se zahvalila organizatorima izložbe i gospođi Katarini Mosnakovoj Baglašovoj.Ona je podsetila da su srpski slikari u organizaciji Galerije imali priliku da predstave svoje likovno stvaralaštvo u Bratislavi.

U ime Centralnog slovačkog obrazovnog centra, goste je dočekala Tatiana Urbanová, koja je podsetila da je u prošlosti Centralno slovački obrazovni centar već sarađivao sa Srbijom u oblasti pozorišta, muzike i tradicionalne narodne kulture i dodala da joj je posebna čast što se ove godine po prvi put predstavljaju srpski slikari.

Izložbu je svečano otvorio umetnik profesor Jaroslav Uhel, koji je izrazio zadovoljstvo činjenicom da se u Slovačkoj konačno predstavljuju i profesori srpskih umetničkih akademija. U muzičkom programu nastupio je poznati slovački umetnik Ondrej Druga koji je obogatio događaj izvođenjem pesme “Kosovski božurovi”.

Izložbu u Banskoj Bistrici u Slovačkoj podržala je Gradska opština Čukarica I Ambasada Slovačke Republike u Srbiji.

Tagovi:

Pročitajte još: