Pretraga
Close this search box.

(FOTO) U Galeriji ‘73 otvorena izložba „Tvrđave, kule i gradovi“ na Čukarici

U sklopu manifestacije “Dani evropske baštine” u kultnoj beogradskoj Galeriji ‘73 na Banovom brdu, 19. septembra 2024. godine otvorena je izložba „Tvrđave, kule i gradovi“ autora Milivoja Miše Rupića.

Izložbu je otvorila Lidija Jovanović, predsednica Skupštine opštine Čukarica, a otvaranju izložbe su prisustvovale i članice Veća Jelena Milosavljević, Branka Spaić Fleger i dr Slađana Tomić.

“Meni je pripala izuzetna čast da mogu da vas pozdravim u ime Gradske opštine Čukarica. Tema ovogodišnje manifestacije “Rute, mreže i veze“ sjajna je prilika da još jednom koračamo stazama istorije, da upoznamo i otkrivamo tajne našeg grada i Srbije i da nešto zanimljivo naučimo”, rekla je predsednica Skupštine Lidija Jovanović i tom prilikom zahvalila hroničaru i fotografu Milivoju Miši Rupiću, koji neumorno istražuje naše kulturno i istorijsko nasleđe.

“Ideja da priredim ovu izložbu javila mi se na osnovu odluke koju je knez Aleksandar Karađorđević doneo pre tačno 180 godina, 1844. godine, a na predlog tadašnjeg ministra Jovana Sterije Popovića, da se donese ukaz kojim će se zabraniti dalje rušenje tvrđava, kula, gradova, pa i onih zidina iz rimskog perioda”, rekao je autor Milivoje Rupić.

On je obišao i fotografisao mnoge tvrđave, kule i gradove rasute širom Srbije, upoznao se sa njihovom istorijom i sve to prikazao na 24 panoa na kojima su se mogle pročitati brojne zanimljivosti o brojnim građevinama od Bača, preko Vršca, Petrovaradina, Šapca, Kalemegdana, Smeredeva, Stalaća, Kruševca, Užica, Manasije…


Pozdravljajući okupljene koji su došli u velikom broju, direktorka Galerije ‘73 Mirela Pudar je istakla da manifestacija „Dani evropske baštine u Beogradu“ obeležava jubilej-20 godina postojanja. Posebno se zahvalila Gradskoj opštini Čukarica koja sve godine pruža punu podršku unapređenju ove manifestacije.

“Veoma sam ponosna što smo uspeli da zadržimo i održimo ovu manifestaciju u kojoj afirmišemo brojne potencijale koje Čukarica kao lokalna zajednica ima. Ova izložba autora Milivoja Miše Rupića potvrđuje da Srbija ima svoje kulturno nasleđe na koje smo veoma ponosni”, rekla je direktorka Galerije 73.

Tagovi:

Pročitajte još: