Pretraga
Close this search box.

(FOTO) Slike i skulpture Tamare i Marka Vukše izložene u Galeriji`73 na Čukarici

Izložba slika i skulptura umetničkog para Tamare Nedeljković Vukša i Marka Vukše pod nazivom „DIPTIH“ otvorena je u četvrtak, 16. novembra u Galeriji `73.

Izložbu je svečano otvorila Dubravka Preradović, istoričarka umetnosti. Tamara Nedeljković Vukša predstavila je seriju slika iz ciklusa koji je započela sredinom 2021. godine, objedinjenih pod zajedničkim naslovom “Broken Flowers” – SLOMLjENO CVEĆE, po naslovu istoimenog kultnog filma Džima Džarmuša. Radovi su izvedeni na podlozi od dezenirane tekstilne tkanine, uglavnom cvetnih motiva. Marko Vukša je prisutan na umetničkoj sceni i aktivno izlaže od 1998. godine. Prepoznatljiv je po doslednom i osobenom umetničkom izrazu. Iskazao se u svim formatima skulpture, od minijature do skulptura velikih dimenzija koje su postavljene u eksterijeru, na javnim površinama. Sve njegove skulpture su u kategoriji apstraktnog i monumentalne su u izrazu.

Tamara Nedeljković Vukša diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2002. godine. Član ULUPUDSa i ULUSa, U statusu samostalnog umetnika od 2003.godine. Izlagala na 21 samostalnoj i preko 180 grupnih izložbi i učesnik više umetničkih kolonija i radionica (Srbija, Crna Gora, Rumunija, Slovenija, Španija, Japan, SAD, Izrael, Nemačka). Dobotnica više značajnih nagrada i priznanja.

Marko Vukša diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2001. godine. Od 2016. godine radi kao docent, predmet Primenjeno vajarstvo, na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Do sada izlagao na 21 samostalnoj izložbi i 220 kolektivnih izložbi, bijenala… u Srbiji, Crnoj Gori, SADu, Sloveniji, Rumuniji, Hrvatskoj, BiH, Albaniji, Španiji, Francuskoj, Kini, Nemačkoj, Austriji, Japanu, Bugarskoj. Učesnik je i organizator više umetničkih simpozijuma, kolonija i radionica u Srbiji, Crnoj Gori, Rumuniji, Kini, Japanu, Sloveniji. Dobitnik 17 nagrada i priznanja za skulpturu u Srbiji, Francuskoj i Kini. Autor je 35 skulptura u javnom prostoru i kolekcijama u Srbiji, Rumuniji, Kini i Japanu.

 

Izložba će trajati do 28. novembra.

Tagovi:

Pročitajte još: