(FOTO) Predstavnici kompanije „Ramboll group” i JKP „Beogradski metro i voz“ u poseti opštini Čukarica

Predstavnici kompanije „Ramboll group” Mark Vebsteri, StepaRužička i Aleksandar Ložajić, direktor JKP „Beogradski metro i voz“ Andrija Mladenović, sa saradnicima, predstavnik „Societe Generale “ banke Migel Kampos i Nemanja Vulović iz Ministarstva finansija, posetili su danas opštinu Čukarica i sa predsednikom opštine Srđanom Kolarićem, razgovarali o sprovođenju projekta izgradnje Beogradskog metroa na području Čukarice, sa stanovišta uticaja izgradnje metroa na lokalnu zajednicu i životnu sredinu.

Sastanku su prisustvovale i načelnica Odeljenja za imovinsko-pravne i stambene poslove Branka Petrović i šef kabineta Nada Marković.

Poželevši im gostoprimstvo , predsednik Kolarić je istakao da se projekat na Čukarici sprovodi po planu, na zadovoljstvo i građana i opštine. „Posebnu pažnju, u pripremnom delu projekta, dali smo zaštiti životne sredine i zato smo vodili računa da budu ispoštovani svi ekološki standardi, na području gde će se linija graditi. Takođe, od posebnog značaja bio je završen proces prenamene zemljišta koji je omogućio da nekada poljoprivredno zemljište, za koje mnogi vlasnici nisu ni znali da poseduju, pređe u građevinsko. U dobroj i stalnoj komunikaciji sa građanima, jasno smo istakli i objasnili sve benefite koje vlasnici parcela imaju od ovog procesa. Radimo u interesu i države i građana i zato je i njihova reakcija pozitivna, jer su potpuno upućeni, kao učesnici, od samog početka, u sve faze realizacije projekta „Makiško polje“, te veoma zainteresovani za njegovo sprovođenje.

Naši sugrađani su svesni da će im izgradnja metroa omogućiti daleko bolju saobraćajnu komunikaciju, sa efektom smanjenja zagađenja, zbog manjeg korišćenja putničkih vozila, a uređenjem celog poteza „Makiškog polja“ omogućiće se uslovi za dalji razvoj i napredak opštine“, naglasio je predsednik Kolarić.

Delegaciju kompanije „Ramboll group “ interesovalo je, pre svega, kako određene faze projekta utiču na stanovništvo Čukarice i kako se odvija komunikacija opštinskih službi sa njima.„Svakodnevno smo u komunikaciji sa vlasnicima, a održali smo 400 usmenih rasprava i uspešno okončali oko 800 predmeta, a koji se odnose na posupak eksproprijacije“, naglasila je Branka Petrović. Ona je dodala da gotovo i nema žalbi, a da se nekolicina njih odnosila samo na nepoznavanje procedure, koja im je vrlo brzo i pojašnjena.

Zahvalivši se predsedniku opštine na gostoprimstvu, direktor JKP „ Beogradski metro i voz“ Andriija Mladenović je istakao da su opština Čukarica i Odeljenje za imovinsko – pravne i stambene poslove, sproveli i završili veliki deo posla, te da je ažurnost u rešavanju i odlična komunikacija sa građanima omogućila nesmetano sprovođenje projekta. Pored ekoloških standarda koji su maksimalno ispoštovani, pa čak i unapređeni, građani su upoznati i sa tim koliko će izgradnja linije značiti.“Trudimo se da predupredimo moguće probleme , posebno u vezi sa organizacijom saobraćaja, te , u tom smislu, unapred planiramo sve neophodne mere koje treba preduzeti u cilju ublažavanja uticaja izvođenja radova na odvijanje saobraćaja,“ rekao je Mladenović.

Tagovi:

Pročitajte još: