Pretraga
Close this search box.

(FOTO) Održano 10. Sportsko sabranje Svete Srbije na Čukarici

Sportsko sabranje Svete Srbije”, već deset godina je manifestacija od posebnog značaja za grad Beograd. Podršku ovoj tradicinolnoj manifestaciji sportskog, porodičnog, duhovnog, druželjubivog, kulturnog, zabavnog, obrazovnog i patriotskog karaktera, koja se već deseti, jubilarni put održava u organizaciji pravoslavnog sportskog društva „Sveti Srb i ja“, na Adi Ciganliji pruža i opština Čukarica .

Ovogodišnje, 10. Sabranje Svete Srbije održano je pod sloganom „Mi smo desetka“ i tematski i sadržajno, objedinilo je svih prethodnih devet. Manifestacija je kao i ranijih godina počela Svetom liturgijom, a potom je nastavljena kulturno-umetničkim i sportskim programom koji je tokom celog dana održavan na sportskim terenima na Adi Ciganliji.

Svetu liturgiju je služio vikar Patrijarha srpskog episkop Ilarion.

Nakon liturgije, pozdravivši sve prisutne, episkop je istakao značaj sportskog sabranja jer nastoji da zdrav viteški sportski duh, u jevanđeoskom duhu, prenese našim najmlađima.

„Trudite se deco da gradite drugarstvo, da živite u sportskom i jevanđeljskom duhu i sa ta dva koraka da hodate ka carstvu nebeskom“, rekao je episkop Ilarion i istakao da je važno što se i ove godine , sabiraju deca iz cele Srbije, sa Kosova i Metohije, posebno iz sela Konačište, deca iz Crne Gore, Republike Srpske i raznih krajeva sveta

Prisutnima se obratio i manifestaciju otvorio predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić.

„Drago mi je da mogu da vas pozdravim na početku tradicionalnog Sportskog sabranja koji, na naše zajedničko zadovoljstvo ove godine slavi jubilej, deset godina kako nas okuplja u najlepšoj atmosferi uz sport, druženje, kulturu, negujući porodične i duhovne vrednosti.

Manifestacija koja je stekla status događaja od posebnog značaja za naš grad, radost je za najmlađe, njihove roditelje i brojne goste koji se svake godine okupe na Adi Ciganliji i provode dan uz sportske aktivnosti i tradicionalne veštine, koje čuvano od zaborava“, reako je predsednik.

„ Opština Čukarica je od početka uz Sportsko sabranje, jer nam je važno da mladi odrastaju uz sport, druženje i porodičo okupljanje“, rekao je predsednik i zahvalio se svim učesnicima i organizatorima koji, sa istim entuzijazmom i radošću ulažu trud da Sabranje bude manifestacija kojoj se svi raduju i sa velikim zadovoljstvom pridružuju.

Otvaranju su prisustvovali predsednik pravoslavnog sportskog udruženja „Sveti Srbi i ja“ Dimitrije Stikić i generalni sekretar Vladimir Radović, Goran Marinković iz Sportskog saveza Srbije, , predstavnici Šahovskog i Bokserskog saveza Srbije, Udruženje roditelja dece sa ahondroplazijom“, Sportski savez osoba sa invaliditetom i druga sporstka udruženja i kulturno-umetnička društva.

Ove godine, Sabranje se održava pod sloganom „Mi smo desetka“ i to zaista zaslužuje jer , samim tim što je u proteklih deset godina okupila na Adi više od 200.000 posetilaca pokazuje koliko je značajna za grad Beograd i Čukaricu .

Tagovi:

Pročitajte još: