Pretraga
Close this search box.

(FOTO) Održana radionica na temu „Borba protiv sekti“ na Čukarici

Lokalni savet za rodnu ravnopravnost i Gradska opština Čukarica organizovali su danas u sali opštine radionicu sa temom „Borba protiv sekti“. Radionici su prisustvovali učenici-predstavnici čukaričkih srednjih i osnovnih škola, profesori, pedagozi i psiholozi, veroučitelji.

Predavači su bili Dimitrije Pastuović, predsednik Udruženja za stabilizaciju omladine „Zid“ i stručnjak za sekte, Isidora Milosavljević, predsednik odseka borbe protiv sekti Centra za bezbednost, istragu i odbranu DBA, Irena Đokić predsednik Centra za bezbednost, istragu i odbranu DBA, Slobodan Isailović, major u Policijskoj Upravi grada Beograda- Odeljenje za javni red i mir.

Na samom početku prisutne je pozdravila Stana Lukić, članica Veća Gradske opštine Čukarica, koja se zahvalila predavačima, kao i učenicima i profesorima koji su došli u velikom broju, što potvđuje važnost informisanosti mladih, da znaju kako prepoznaju delovanje i zaštite se od sekti.

„Cilj nam je bio da vam ukažemo na načine manipulacije i delovanja sekti, kao i da vam damo priliku da postavite pitanja i od stručnih lica saznate kako da zaštitite sebe i svoje okruženje“, rekla je, prilikom obraćanja, Stana Lukić.

Koordinatorka Saveta za rodnu ravnopravnost GO Čukarica Nada Jelić je istakla da je ovo jedno u nizu predavanja koje će opština organizovati, a sa ciljem da informiše mlade kako da prepoznaju rad sekti i koja su sredstva koja koriste za manipulaciju i vrbovanje.

Predsednica DBA Irena Đokić je istakla da svako može da bude žrtva delovanja sekti, a da su posebno na njihovoj meti osobe kojima je zbog treuntaka psihičke slabosti, nesigurnosti ili neznanja lako manipulisati, dodajući da one mogu biti i formalno i neformalno registrovane, pa ih je često teško i prepoznati.

Dimitrije Pastuović je upozorio na sve prisutnije opasnosti od delovanja sekti i pojedinaca u elektronskoj komunikaciji. On je istakao koja je struktura delovanja nekih od sekti, kao i da im je zajednički cilj da manipulišu svešću i imovinom pojedinca.

Slobodan Isailović je naglasio da su brojna sredstva kojima se sekte koriste, da se žrtvama predstavljaju kao zaštitnici i prijatelji, a istakao je i kome se obratiti ukoliko mlada osoba sumnja na delovanje sekti u okruženju.

Isidora Milosavljević je naglasila da su članovi otuđenih porodica, sa narušenim odnosima najpodložniji, i da su signali koji ukazuju na delovanje sekti neuobičajeno ponašanje pojedinca, odvajanje od starog i približavanje novom nepoznatom okruženju i navikama u ponašanju.

Tagovi:

Pročitajte još: