Pretraga
Close this search box.

(FOTO) Održana olimpijada starih sportova na Čukarici

Vikend za nama obeležila je manifestacija “Ostružnička olimpijada starih sportova“, koja je održana u porti Hrama Svetog oca Nikolaja u naselju Ostružnica. Ovu manifestaciju već drugu godinu zaredom organizuje Udrženje građana Ostružnica, a događaj je podržala i Gradska opština Čukarica.

Pozdravivši prisutne i zahvalivši se svima koji su pružili podršku „Ostružničkoj olimpijadi starih sportova“, predsednik Udruženja građana Ostružnica Marko Stevanović je izrazio zadovoljstvo što je manifestacija okupila veliki broj posetilaca, ističući da je njen glavni cilj promocija tradicionalnih sportskih igara i druženje, kao i okupljanje stanovnika Ostružnice i drugih gostiju.

Starešina Hrama Svetog oca Nikolaja Dragan Vidaković je u svojoj besedi kazao da je radost videti decu i narod božji u porti Hrama, posebno kada se prisećamo prošlosti i starih vremena, jer obnavljajući tradiciju obnavljamo sebe.

„Narodu koji ne poznaje svoju prošlost je sigurno i budućnost vrlo neizvesna, te crkva podržava ovakvu ljubav i organizaciju ovakvih manifestacija, naročito u vremenu otuđenja i brzog života“, poručio je sveštenik Dragan Vidaković uručivši zahvalnice Udruženju građana Ostružnica i KUD „Milorad Pantić“ za iskazanu revnost i ljubav prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a posebno za revnost prema Hramu Svetog oca Nikolaja u Ostružnici.

Predsednik Gradske opštine Čukarica Nikola Aritonović je poželeo takmičarima i posetiocima manifestacije da uživaju u manifestaciji čiji je cilj negovanje kulturne baštine ovog kraja kroz sport i druženje.

“Posebnu zahvalnost dugujem Udruženju građana Ostružnica što nas je podsetilo na sportove koji su gotovo zaboravljeni, a koje su upražnjavali naši preci davnih dana. Veoma je važno da se mladi upoznaju sa našim običajima i da nastave da neguju tu tradiciju slaganja i jedinstva koju su negovali i njihovi preci”, kazao je predsednik Aritonović.

Manifestacija je počela kulturno-umetničkim programom, u kojem su učestvovali KUD „Milorad Pantić“, vrtić „Maštalica“, glumačka sekcija Ostružnice pod vođstvom glumice Dragane Mrkić, Karate klub Umka, tekst o Ostružnici je kazivala Maša Vijatov, dok je Lena Marković izvela pesmu „Morem plovi jedna mala barka“.

Takmičari su se nadmetali u više tradicionalnih disciplina, koje su nekada služile kao zabava i rekreacija naših predaka. Igre poput bacanja kamena sa ramena, skoka udalj, trke u džakovima, trke zadovoljstva, obaranja ruku, kornhola i mnogih drugih oživele su zaboravljene veštine i omogućile posetiocima da uživaju u duhu starih vremena.

Tagovi:

Pročitajte još: