Pretraga
Close this search box.

( FOTO) Obeležena 80-godišnjica oslobođenja Čukarice u Drugom svetskom ratu

Povodom obeležavanja 80-godišnjice oslobođenja Čukarice u Drugom svetskom ratu, odata je počast i položeni su venci na spomenik palim borcima za oslobođenje otadžbine u parku na Banovom brdu. Oslobađanje Čukarice započelo je u Velikoj Moštanici i Sremčici 10. oktobra, nastavilo se na Umci 13. oktobra, zatim su 14. oktobra oslobođeni Ostružnica i Železnik, da bi oslobodilačka vojska 15. oktobra oslobodila i Žarkovo. Na svakom spomen obeležju položeni su venci, a centralno obeležavanje oslobođenja Čukarice održano je danas, 19. oktobra, u parku na Banovom brdu.

Minutom ćutanja odata je počast palim oslobodiocima, a u ime Gradske opštine Čukarica venac su položili predsednik opštine Nikola Aritonović i zamenik predsednika Petar Mandić.

Vence na spomenik palim borcima za slobodu položile su i delegacije Vojske Srbije, Opštinskog odbora SUBNOR-a Čukarica, Šeste ličke proleterske divizije, opštinskih odbora Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Pokreta socijalista i PUPS-a Čukarica, Udruženja potomaka solunskih ratnika „Dr Ačibald Rajs“, Opštinskog odbora Saveza udruženja potomaka ratnika 1912-1920, Udruženja „Stari Čukaričani, mesnih odbora SUBNOR- a „Blagoje Parović“, „Vinogradi“, „Umka“, „Rušanj“ i „Sremčica“, kao i Udruženja starosedelaca Čukarice „30. decembar“.

Nakon polaganja venaca, prisutnima se obratio predsednik Gradske opštine Čukarica Nikola Aritonović koji je istakao da sa posebnom pažnjom i dubokim poštovanjem čuvamo uspomenu na hrabrost i požrtvovanost boraca oslobodilaca od okupatora, kao i na njihovu ljubav prema otadžbini kojoj su svim srcem želeli da donesu slobodu.

„Poštujući slavnu i herojsku borbu naših rodoljuba, čiji je najviši ideal bila sloboda, naša je obaveza da odamo počast žrtvama koje su u temelje slobode ugradili svoje živote. Svi koji su bili deo te velike borbe i velike pobede pravde i čovečnosti zaslužuju večnu zahvalnost, iskreno divljenje i najdublje poštovanje“, poručio je predsednik dodajući da je važno da mlađim generacijama ukažemo na rodoljublje i velike žrtve date za slobodu.

Aritonović je izrazio zahvalnost udruženjima boraca i njihovim potomcima koji neguju tradiciju oslobodilačkih borbi, trudeći se da svi zajedno čuvamo sećanje na slavne dane naše istorije.

Predsednik OO SUBNOR Čukarica Milutin Šoškić je govorio o slobodarskim danima i hrabrosti oslobodilaca Čukarice.

Dan oslobođenja Čukarice obeležen je i prigodnim kulturno-umetničkim programom u kojem su učestvovali prof. dr Živko Kulić i glumac Miodrag Rakočević.

Obeležavanju 19. oktobra, dana oslobođenja Čukarice u Drugom svetskom ratu prisustvovale su predsednica Skupštine GO Čukarica Lidija Jovanović i zamenica predsednice Skupštine Tijana Šurbatović.

Tagovi:

Pročitajte još: