Pretraga
Close this search box.

(FOTO) Nova sezona tribine „Beograd za početnike“ u Galeriji `73 na Čukarici

Nova sezona tribina „BEOGRAD ZA POČETNIKE“, započeta je intrigantnom epizodom „Iz policijskih beležnica – Ubistva i zavere u Beogradu“. Gošća tribine bila je Sanja Đaković, turistički vodič, a moderatorka i autorka tribine bila je Smiljana Popov, novinarka.

Na tribini koja je okupila veliki broj posetilaca koji su ispunili do poslednjeg mesta prostor Galerije `73, bilo je reči o Beogradu 19-tog veka koji je važio za siguran i bezbedan grad, gotovo bez kriminala.

Tu i tamo se po arhivskim dokumentima može pronaći prijava krađe espapa (robe) iz radnje, nestanak veša sa štrika ili fotografije sa zida prvog beogradskog hotela „Kod jelena“. Vrhunac lopovskog bezobrazluka je predstavljala krađa 3 srebrne kašike iz kuće Vuka S. Karadžića. A onda, sa ulaskom u novi vek, počinju i ozbiljni problemi sa kriminalom.

Bilo je rereči o misteriji ubistva sobe broj 48 u hotelu „Palas“, koje je izvršeno po ugledu na „internacionalna veliko-varoška ubistva“, o ubistvu Eduarda Ede Markovića, generalnog direktora PRIZAD-a za koje se sumnjalo da iza njega stoje trgovci morfijumom koji je Kraljevina Jugoslavija izvozila preko PRIZAD-a, a ozbiljno se sumnjalo i na upletenost Trećeg rajha.

Govorilo se i o prvoj ženi atentatoru u Kraljevini Srbiji i misterioznoj smrti najbogatije Beograđanke svog vremena koja nikada nije rešena…

Tagovi:

Pročitajte još: