Pretraga
Close this search box.

(FOTO) „Kućica zdravlja“ od danas na Čukarici

Na Čukarici je od danas počela sa radom „Kućica zdravlja“, koja je postavljena na platou ispred Mesne zajednice „Železnik“, Darinke Radović 35. U okviru ove akcije, koju organizuju Gradska opština Čukarica i Dom zdravlja „Dr Simo Milošević“, građani će imati mogućnost da do 19. novembra u mobilnoj ambulanti, bez zakazivanja i zdravstvene knjižice, obave specijalističke preglede i konsultacije sa lekarima svakog dana od 8.00 do 15.00 časova.

Svaki od sedam dana je posvećen različitom tipu pregleda, a današnji dan je bio rezervisan za prevenciju kardiovaskularnih oboljenja.

Početku akcije su prisustvovali predsednik Gradske opštine Čukarica Srđan Kolarić, v.d. direktora Doma zdravlja „Dr Simo Milošević“ dr Milena Novaković i članica Opštinskog veća Stana Lukić.

Predsednik Srđan Kolarić je kazao da su Gradska opština Čukarica i Dom zdravlja „Dr Simo Milošević“ organizovali „Kućicu zdravlja“ sa ciljem da podstaknu građane da redovno kontrolišu svoje zdravlje.

„Želimo građanima da skrenemo pažnju na važnost prevencije i rane dijagnostike u očuvanju zdravlja, jer preventiva predstavlja najbolji način da se poboljša zdravstveno stanje cele nacije. Dok smo zdravi ne razmišljamo o posetama lekaru, iako bi to trebalo da nam bude redovna navika. Zato pozivam sve građane da dođu u „Kućicu zdravlja“ i provere svoje zdravlje pre nego što ih nešto zaboli. Mnoge bolesti mogu da se spreče ili izleče ako se otkriju na vreme“, istakao je Kolarić naglašavajući da je cilj ovih preventivnih pregleda sprečavanje pojave bolesti, otklanjanje oboljenja u najranijoj fazi, dok se nisu javili poodmakli simptomi, jer u toj fazi su najveće mogućnosti za izlečenje.

Kolarić je dodao da se radovi na kompletnoj rekonstrukciji Doma zdravlja „Dr Simo Milošević“ – zdravstvene stanice Železnik privode kraju.

„Trenutno se izvode radovi na fasadi objekta, spoljnom uređenju i pristupnim stazama za osobe sa invaliditetom. Posebno me raduje činjenica da će 35.000 građana, koji imaju aktivne kartone u ovom domu zdravlja, naredne godine moći primarnu zdravstvenu zaštitu da ostvaruju u savremenom i funkcionalnom objektu, koji poseduje neophodne uslove za adekvatno lečenje pacijenata i rad zaposlenih“, rekao je Srđan Kolarić naglašavajući da su zahvaljujući dobroj saradnji Gradske opštine Čukarica i Doma zdravlja „Dr Simo Milošević“, u prethodnom periodu kompletno adaptirane ambulante u Velikoj Moštanici i Ostružnici.

V.d. direktora Doma zdravlja „Dr Simo Milošević“ dr Milena Novaković je kazala da će se u „Kućici zdravlja“ u narednih nedelju dana obavljati brojni preventivni pregledi bez uputa, zdravstvene knjižice, zakazivanja i velikog čekanja.

„Ovi pregledi imaju za cilj povećanje svesti naših pacijenata o značaju ranog otkrivanja, dijagnostifikovanja i sprečavanja težeg toka bolesti. Ponedeljak je rezervisan za prevenciju kardiovaskularnih oboljenja, utorak za prevenciju dijabetesa, dok je sreda dan za penzionere. U četvrtak će biti mogući pregledi vezani za prevenciju endokrinih bolesti, a u petak preventivni pregledi za mentalna oboljenja i ultrazvučne pregledi. Family day, koji je posvećen prevenciji oboljenja dece i omladine, je u subotu, dok je nedelja dan za žene“, istakla je dr Milena Novaković

Tagovi:

Pročitajte još: