Pretraga
Close this search box.

(FOTO) Jubilej Galerije ’73 sa Čukarice, obeležen izložbom u Istri

Izložba „Kabinet umetnosti“, koja se relizuje povodom značajnog jubileja Galerije `73, u saradnji sa Galerijom Srpskog kulturnog centra u Puli, u okviru 15. Festivala srpske kulture u Istri, svečano je otvorena u Srpskom kulturnom centru u Puli 29. septembra 2023. godine.

Na svečanom otvaranju izložbe u galeriji Srpskog kulturnog centra, govorila je članica Veća GO Čukarica gđa Branka Spaić – Fleger, direktorka Galerije `73 Mirela Pudar i g. Milan Rašula predsednik Srpskog kulturnog centra.

Gospođa Branka Spaić-Fleger, uručila je prigodan poklon domaćinima ovog događaja. Pozdravivši prisutne goste, ona je istakla da poslednjih godina opština Čukarica podržava veoma uspešnu regionalnu kulturnu saradnju Galerije `73. „Kultura je najbolji način približavanja i međusobnog upoznavanja“; rekla je Članica Veća i dodala da će podrška opštine Čukarica Galeriji ’73 u njenoj kulturnoj misiji regionalne saradnje biti nastavljena i u vremenu koje je pred nama. „To ovaj hram kulture“, prema njenim rečima, „zaista i zaslužuje posebno imajući u vidu rezultate koje ova institucija kulture postiže poslednjih godina“. Prisutnima se obratila i direktorka Galerije Mirela Pudar istakavši da Galerija ’73 neguje umetnička susretanja na sebi svojstven način. „Tako pružamo priliku da mladi stvaraoci iz različitih oblasti kulture prikažu svoja dela i razmene iskustva, dok autori koji su već poznati na umetničkoj sceni, priznaju da im je čast sarađivati sa institucijom kulture koja u kontinuitetu postoji pola veka. Ako pogledate na mapu aktivnosti, koje se odvijaju kako u prostoru Galerije 73 tako i kada se krene u regionalnu kulturnu misiju, zapaža se čvrsto ispletena mreža tradicionalnih i modernih tendencija. Baštini se sve što je ovoj regiji ostavljeno u nasleđe i podržava dalji razvoj kulture. U tome kreativni tim učestvuje na jedinstven način, jer osim svojih potencijala koriste i inovativnost svih onih koji poseduju kreativan i pokretački duh. Trudimo se da pomeremo granice delovanja po uzoru na evropske galerije,“ izjavila je Mirela Pudar, direktorka Galerije 73.

„14. Festival srpske kulture u Istri posvećen je tradicionlnom prijateljstvu dve institucije kulture čija namera je da se afirmiše i unapređuje srpska kultura. “ Na naše veliko zadovoljstvo kao organizatora, a verujem i našeg partnera Galerije `73. ovom izložbom nastavljamo našu višegodišnju saradnju, ovog puta kroz prezentovanje stvaralaštva naših mladih umetnika“; rekao je Milan Rašula, direktor Srpskog kulturnog centra u Puli. Događaju su prisustvovali predsednik Veća srpske nacionalne zajednice istarske županije Miloš Bajić, predsednik srpske zajednice u Poreču Slobodan Aleksić, kao i brojne zvanice kulturnog života Pule. Izložba će trajati do 03. novembar.

Tagovi:

Pročitajte još: