(FOTO) Galerija 73 i SANU realizovali zajedničku izložbu povodom 50 godina na Čukarici

Povodom jubileja – 50 godina od osnivanja Galerije `73, u četvrtak 29. juna 2023. g, svečano je otvorena izožba AKADEMICI – ČLANOVI LADE, zajednički projekat Galerije `73 i Galerije SANU.

 

Izložba AKADEMICI – ČLANOVI LADE, autorski je projekat dve istoričarke umetnosti: Jelene Mežinski Milovanović (zamenice upravnika Galerije SANU ) i Natalije Cerović (kustoskinje i počasne članice LADE). Postavka u Galeriji `73 rezultat je međuinstitucionalne saradnje Galerije `73 i Srpske akademije nauka i umetnosti.

 

Ovim značajnim jubilejom obeležava se 50 godina od osnivanja Galerije `73, institucija kulture od velikog značaja, koju su utemeljila poznata imena naše likovne scene, predvođeni Đorđem Kadijevićem, likovnim kritičarem i istoričarem umetnosti.

U ime Gradske opštine Čukarica, prisutne je pozdravio predsednik Srđan Kolarić, predsednik. On je istakao da je Galerija `73 postavila standarde što se kulturnih događaja tiče i dodao da je uveren da će ovakav trend biti nastavljen i u budućnosti i da će Gradska opština Čukarica u čijem sistemu funkcioniše ova institucija biti njena podrška u realizaciji brojnih projekata i podsticanja kulturnog stvaralaštva.

Galerija se kroz vreme gradila i danas je jedna savremena galerija koja neguje kulturno nasleđe. Ova institucija kulture je prolazila kroz brojne izazove od svog osnivanja. Danas kao deo sistema GO Čukarica sasvim sigurno postaje jedna značajna institucija kulture čija budućnost je učvršćena i utemeljena podrškom osnivača. Sa jednim savremenim timom saradnika doprinosi unapređenju kulture naše zemlje, reči su direktorke Galerije `73 Mirele Pudar koja se obratila u ime domaćina.

Prisutne zvanice i goste pozdravio je Đorđe Kadijević, koji je bio dugogodišnji umetnički rukovodilac ove galerije, u uvodnom obraćanju prisetio se samih početaka rada ove galerije, osvrnuvši se na brojne ličnosti koje su izlagale u ovom umetničkom prostoru, a za koje je sa ponosom istakao da pripadaju savremenoj istoriji umetnosti. On je istakao da je od velike važnosti što je Galerija `73 ostala važan činilac na kulturnoj sceni Beograda, Srbije i regiona.

Akademik Sava Halugin, pozdravio je prisutne u ime Srpske akademije nauka i umetnosti, čestitao Galeriji `73 ovaj veliki jubilej i izrazio svoje zadovoljstvo što ove dve važne institucije kulture sarađuju i prezentuju publici umetnička dela koja su deo bogatog fundusa Galerije SANU. On je dodao da veruje da će ovaj vid međuinstitucionalne saradnje dve institucije biti nastavljen.

O istorijatu LADE, našeg najstarijeg umetničkog društva, koje sledeće godine slavi 120 godina od osnivanja, govorio je Aleksandar Đurić, predsednik LADE.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i predstavnici opštine Milan Stojić, Jovica Gostojić, Branka Spaić Fleger, Stana Lukić, Miloš Jovanović kao i ličnosti kulturne javnosti prestonice.

Izložba AKADEMICI – ČLANOVI LADE trajaće do 25. jula 2023. godine.

Tagovi:

Pročitajte još: